NRK Meny
Normal

Landslaget hyllet gruvearbeiderne

Fra dypet av den sammenraste gruven fikk de innesperrede gruvearbeiderne tirsdag se fotballkampen mellom Chile og Ukraina. Landslagsspillerne sendte en hilsen til sine landsmenn og oppfordret om å holde motet oppe og vise styrke.

Video Gruvearbeiderne fikk se chiles landskamp

SE VIDEO: Gruvearbeiderne fikk se Chiles landskamp.

Gruvearbeiderne ble fanget 700 meter under bakken da gruven San José kollapset 5. august.

Arbeidet med å bore en 33 centimeter bred redningssjakt er i gang, men arbeidet er ventet å ta lang tid. Gruvearbeiderne kan tidligst være ute i friluft igjen i begynnelsen av desember.

Tirsdag fikk gruvearbeiderne en kjærkommen avveksling fra det stummende mørket da de fra dypet fikk se Chile spille mot Ukraina i en privatlandskamp i fotball i Kiev.

Hadde egen kommentator

Via en fiberoptisk kabel med en mini-projektor ble liveoverføringen av kampen vist på en av veggenene nede i gruven.

En av de 33 gruvearbeiderne, den tidligere fotballspilleren Frank Lobo, fungerte som fotballkommentator. Da han var yngre spilte Lobo profesjonelt for ulike fotballag i nord i Chile og var på landslaget i 1984.

Gruvearbeiderne blir hyllet som nasjonalhelter i Chile og på lagbildet poserte de chilenske landslagsspillerne med t-skjorter med en oppfordring til gruvearbeiderne om å vise styrke.

Ukraina vant kampen 2-1.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Chiles landskamp oppfordret gruvearbeiderne til å holde motet oppe og vise styrke

Chiles landslag oppfordret gruvearbeiderne til å holde motet oppe og vise styrke. Her avbildet før kampen mot Ukraina i Chile 7. september.

Foto: Konstantin Chernichkin / Reuters

«Mirakelet» borer tre meter om dagen

To kraftige bor er i gang med å bore redningssjakter for å nå arbeiderne.

Tirsdag hadde de ifølge «Plan A» klart å bore seg 113 meter av totalt 700 meter ned i bakken. Boringen følger sjakten for forsyninger og utvides først til 33 centimeter før den igjen skal utvides til 66 centimeter.

Det andre boret, «Plan B», hadde tirsdag kommet 123 meter ned i bakken av totalt 620 meter.

Det er knyttet store forventninger til dette boret, av typen Schramm T-130, også kalt «Mirakelet». Det er ventet at det klarer å komme mellom to og tre meter dypere hver dag.

Selv om boringen med «Plan B» går raskere enn antatt, er det en møysommelig prosess og det vil likevel ta opptil tre måneder å før de får reddet ut arbeiderne.

Et tredje bor, «Plan C», skal etter planen bare behøve å bore en sjakt på 597 meter for å nå gruvearbeiderne, men blir ikke satt i drift før 18. september.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt