Landet rundt for å sikre stemmer

Partilederne i Storbritannia reiser nå land og strand rundt, døgnet rundt, for å sikre seg de få stemmene som kan avgjøre valget.

Video Dagen før dagen

Klikk på bildet for å se video av valginnspurten i Storbritannia.

– Vi kjemper med alt vi har, sier Tory-leder David Cameron .

– Vi er bestemte og kjemper for Storbritannias fremtid, sier Labour-leder Gordon Brown .

– En slik mulighet til å gjøre ting annerledes kommer én gang i livet, sier Liberaldemokratenes leder Nick Clegg .

Nå kjemper de tre om stemmene til flere millioner velgere som fremdeles ikke har bestemt seg for hva de skal stemme i valget på torsdag. Valget kommer til å bli det jevneste på mange tiår, og den nye regjeringen vil få ansvaret med å løfte Storbritannia ut av en økonomisk krise.

Valglokalene åpner klokken 8 norsk tid torsdag, og ingen av partilederne har ett minutt å miste.

Så mange som fire av ti velgere kan fremdeles ombestemme seg, ifølge en meningsmåling.

Video: Valg på puben

Video Pub og politikk

Er på pub og politikk en god kombinasjon? Klikk på bildet for å se video.

Cameron «døgner» blant velgerne

David Cameron

David Cameron.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Cameron var ute på veien hele natt til onsdag, ikke for å få knute i russeluen, men for å treffe og snakke med fiskere, arbeidere på nattskift og ansatte ved en brannstasjon.

Med 36 timer intens valgkamp avslutter Cameron sin rundtur.

Til GMTV sier Cameron at dette er hans generasjons viktigste valg, og at han ikke ønsker å sløse bort noen timer de siste dagene.

– Jeg tar ingen ting for gitt. Det er et viktig valg, det er et jevnt valg, og jeg kjemper for hver eneste stemme til siste slutt.

De konservative har hatt medvind i hele høst men på spørsmål om hvilke forventninger han har til valget, svarer Cameron at han aldri har trodd valget kom til å gå lett.

– Det britiske folket gir deg ikke regjeringsmakt på et sølvfat. Du må jobbe hardt for det.

Må svare på flaut utspill

Gordon Brown

Gordon Brown.

Foto: Alastair Grant / Ap

Statsminister Gordon Brown prøver å vinne det fjerde valget på rad for sitt parti Labour. Onsdag besøkte han blant annet et blomstermarked og et universitet for finne ubestemte velgere.

Labour har ledet landet siden 1997, men da ført landet inn i en økonomsk krise og er svertet etter den store refusjonsskandalen som har foregått blant medlemmene av nasjonalforsamlingen.

Sentrale Labour-politikere sa i går at britene burde stemme taktisk for å hindre at De konservative kom til regjeringsmakt - i klartekst betyr det at de håper alle som ikke vil ha Camerons Tory-parti i maktposisjon burde stemme på Labour.

Utspillene har blitt kraftig kritisert fra konservative politikere og statsminister Brown sa i et telefonintervju med BBC i dag at han ønsket at Labour-tilhengere skulle stemme Labour. Han ønsket ikke å støtte utspillene fra partikollegene.

Brown: Jeg er en fighter

Noen meningsmålinger har vist at Labour kan få færrest stemmer av de nå tre store partiene, men likevel få nok seter i Underhuset til å danne regjering. Brown er klar over at dette kan skje, og sier:

– Folk vil dømme oss like mye etter antall stemmer vi har fått som antall seter vi får i parlamentet.

Etter å ha svart på spørsmål fra Bradford-velgere om innvandring og velferd, fortalte Brown at han var en fighter og at han aldri ga opp.

– I mine øyne kjemper jeg for Storbritannias fremtid. Jeg kjemper fordi jeg tror på det jeg gjør.

– Brown og Cameron vil ikke forandre noe

Nick Clegg

Nick Clegg.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Clegg håper at hans parti kan ta steget opp fra den vante tredjeplassen. Han har vært på valgkampbesøk på steder Liberaldemokratene normalt ikke har en sjanse, og kanskje er det derfor Labour-topper oppfordrer velgerne til å stemme taktisk.

Clegg hevder at utspillene om å stemme taktisk er et tegn på desperasjon hos Labour, og utfordrer misfornøyde velgere i Eastham, Durham og Sheffield til å komme over til hans side.

– Ingen ting vil egentlig forandre seg dersom enten Brown eller Cameron inntar Downing Street, sier Clegg, og ber unge velgere reise seg og la stemmene deres bli hørt.

Clegg: Jeg er ingen «kingmaker»

– Dersom du gir oss en sjanse, dersom du gir oss din stemme, så lover jeg at jeg kommer til å gjøre alt som står i min makt for å gjøre ting bedre og skape det rettferdige Storbritannia du ønsker.

Et sannsynlig utfall av valget er at Clegg ender som «kingmaker», at han kan avgjøre om enten Toryene eller Labour får regjeringsmakt når får fordelingen av seter i parlamentet er et såkalt «hung parliament», et vippeparlament.

Det ønsker en ambisiøs politiker som aldri har vært nærmere en regjering selv, å snakke om.

– Det er 45 millioner mennesker i dette landet som har rett til å stemme, 45 millioner mennesker som påvirker utfallet av valget. Verken Cameron, Brown eller jeg bestemmer dette.

Valg i Storbritannia

Gordon Brown, Nick Clegg og David Cameron sløser ikke et sekund foran valget i morgen.

Foto: Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt