Urix forklarer

Landet der studenter drepes

Angrepet mot det sekulære universitetet i Charsadda, er langt fra det første angrepet mot utdanningsinstitusjoner i Pakistan – og dessverre blir det neppe det siste i et land plaget av militante grupper.

En kvinnelig lærer med krykker hjelpes bort fra Bacha Khan-universitetet i Chasadda
Foto: FAYAZ AZIZ / Reuters

Morgentåken lå tykk, slik den ofte gjør i Nord-Pakistan om vinteren, og studentene ved universitetet i Charsadda var samlet til de første forelesningene.

I dag var en helt vanlig morgen på Bacha Khan-universitetet, til tross for at flere skoler i provinshovedstaden Peshawar – 50 kilometer unna – var stengt etter informasjon om økt risiko for angrep mot skoler.

Sikkerheten ved universitetet var trappet opp – 50 av universitetets egne sikkerhetsfolk skal ha vært på stedet – men en økt trussel om angrep er ikke uvanlig i denne delen av Pakistan.

Ei heller er det uvanlig at angrep gjennomføres.

I går slo en selvmordsbomber til på et marked i Peshawar, og drepte ti mennesker.

Og i morges, hjulpet av morgentåken, slo fire bevæpnede menn til på Bacha Khan-universitetet. Unge mennesker som startet dagen med forelesninger, blir i skrivende stund lagt i kister, flere skutt i hodet. Dødstallet er nå minst 19, og kan være så høyt som 40. Det er ventet at det vil øke utover dagen. Mange av de titalls skadede er fraktet til sykehus med skuddskader i brystet.

PAKISTAN-UNREST-UNIVERSITY

Slik så det ut ved en av hyblene på universitetsområdet, etter angrepet.

Foto: A Majeed / Afp

Ekko av et annet angrep

For mange pakistanere er dagens angrepet et grusomt ekko av angrepet mot Army Public School for 13 måneder siden, der over 140 mennesker, de fleste barn, ble drept.

Pakistanske Taliban (TTP) tok da på seg skylden for angrepet som var å brutalt at både afghanske Taliban og al Qaida fordømte det.

Pakistanske Taliban er blitt raskt utpekt som sannsynlige gjerningsmenn også i dagens angrep: de har evne og vilje til å utføre et angrep som er så stort både i størrelse og brutalitet.

Umar Mansoor, en velkjent kommandant og mannen som sies å være hjernen bak angrepet mot Army Public School, har i formiddag sagt at Taliban har skylden – og at dagens angrep er et svar mot pakistanske myndigheters militæroffensiv mot militante.

Like etterpå avviste imidlertid talsmannen for gruppen at de står bak.

Forvirringen kan skyldes at mange grupper operer i området; flere under paraplyen som er TTP, og de er ikke alltid samkjørte. Den kan også skyldes uenighet innad i organisasjonen om hvor grensen i balansegangen TTP forsøker seg på, går: Mellom angrep som er brutale nok til å skape frykt, men ikke så brutale at de støter fra seg sympatisører.

Angrepet mot Army Public School i desember i fjor var ikke bare så brutalt at myndighetene slo hardere ned på TTP, men førte også til at mange som tidligere hadde noe sympati med de militante, snudde seg vekk fra dem. Angrepet i Charsadda i dag kan få samme resultat når TV-bilder av studenter i kister kringkastes rundt i landet.

PAKISTAN-ATTACKS/UNIVERSITY People react outside Bacha Khan University where an attack by militants took place, in Charsadda

Pårørende av de drepte ved Bacha Khan-universitetet sørger.

Foto: REUTERS TV / Reuters

850 skoleangrep

Uansett hva etterforskningen etter hvert vil vise, er det få som tror at dette er det siste brutale angrepet mot myke, sivile mål i Pakistan.

Flere mennesker er drept i skoleangrep i Pakistan siden 1970, enn i noe annet land, ifølge en studie utført av Universitetet i Maryland og sitert i den pakistanske avisen Dawn. Hele 450 mennesker har blitt frarøvet livet i slike angrep.

Tallene viser også at det har vært flere angrep på utdanningsinstitusjoner i Pakistan enn i noe annet land: Det har vært hele 850 slike angrep siden 1970, blant annet et selvmordsangrep mot kantinen på det islamske universitetet i Islamabad i 2009, der åtte mennesker ble drept.

Slikt er svært alvorlig i et land der analfabetismen er høy, og der mange foreldre frykter for sine barns sikkerhet hvis de sendes på skolen. Spesielt jenters utdannelse og fremtid blir lidende.

Selv om angrepet mot universitetet i Charsadda i dag slett ikke er det første, blir det dessverre neppe det siste.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt