Lamiya (19) ble holdt som sexslave - klarte å rømme fra IS på femte forsøk

I 19 måneder ble hun holdt som sexslave av IS i Irak og Syria. Da hun endelig klarte å rømme mistet hun sitt høyre øye i en landmineeksplosjon.

I 19 måneder ble Lamiya Aji Bashar holdt som slave og ble misbrukt av IS. Da hun endelig klarte å rømme mistet hun sitt høyre øye i en landmineeksplosjon

SNAKKER UT: Lamiya Aji Bashar (18) forteller om den grusomme tiden som kidnappet. Hele hennes familie ble tatt av IS, og søsteren holdes fortsatt som slave.

Fire ganger forsøkte Lamiya Aji Bashar å rømme fra sine kidnappere. Hver gang IS-tilhengerne fikk tak i henne, ble hun slått og mishandlet enda mer.

På sitt femte rømningsforsøk i mars lyktes den unge Yazidi-kvinnen endelig å rømme.

Tråkket på landmine

Etter å ha vært holdt som sexslave av IS i Irak og Syria trodde hun at hun endelig var kommet i trygghet.

Men da hun og to andre Yazidi-jenter som hun rømte med nærmet seg den kurdiske frontlinjen i Nord-Irak, tråkket en av dem på en landmine.

Åtte år gamle Almas og 20 år gamle Katherine døde i eksplosjonen.

Lamiya Aji Bashar ble reddet av guiden som smuglet dem ut. Han førte henne til de kurdiske styrkene, hvor onkelen senere hentet henne.

Bashar mistet høyre øye i eksplosjonen, ansiktet hennes er dekket av arr og hennes venstre øye trenger behandling for å redde det som er igjen av synet.

Seier over IS–overgriperne

Men 18-åringen ser det som hendte som en seier over mennene som misbrukte henne.

Mirza Danai

KVINNENE REGISTRERES SOM EIENDELER: IS har etablert et byråkratisk system hvor alle slaver registreres som eiendom. Dermed er det lettere å levere kvinnene tilbake til kidnapperne når de rømmer. Det forteller Mirza Danai, grunnlegger av hjelpeorganisasjonen Luftbrucke Irak.

Foto: AP

– Det viktigste er at jeg overlevde, sier hun til The Associated Press.

– Jeg klarte det til slutt, takket være Gud, jeg klarte å komme meg bort fra de vantro, legger hun til.

Hele Bashars familie ble bortført fra sitt hjem i landsbyen Kocho i Irak 15. august 2014. Hun vet ikke hva som har skjedd med foreldrene, men antar de er døde. Hennes ni år gamle søster Mayada holdes fortsatt fanget av IS, mens de andre fem søsknene hennes klarte å rømme og befinner seg i Tyskland.

Redselen etter 19 måneder som sexslave for IS-ekstremistene har gjort Bashar dypt traumatisert.

Hun er bare en av hundrevis av kvinner fra Yazidisamfunnet i Irak som har blitt tatt til fange og seksuelt misbrukt av IS.

Bashar forteller hvordan hun ble overlevert fra en IS-gruppe til en annen, som alle slo og krenket henne. Tross lidelsen gav hun ikke opp håpet om å rømme.

IS behandlet henne grusomt i tre måneder før hun klarte å flykte. Den siste tiden har Nadia Murad (22) reist til mange land for å fortelle sin historie. Under innspillingen av kveldens Urix-program ble det for tungt

BRØT SAMMEN: Yazidien Nadia Murad brøt sammen under sitt besøk i Urix. Hun har blant annet reist til Norge for å fortelle hva hun opplevde under IS-fangenskap i Nord-Irak.

Vil tilbake til Irak

Det var først da Bashar klarte å ta kontakt med sine slektninger i hemmelighet og onkelen betalte lokale smuglere 800 amerikanske doller for flukten, at hun lyktes å komme unna sine kidnappere.

Nå venter Bashar på medisinsk visum for å reise til Tyskland for øyebehandling. Så vil hun tilbake til Irak der hennes hjerte er, sier hun til AP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt