Hopp til innhold

Lærere tatt ut i lockout i Danmark

Forhandlingene mellom staten og statsansatte lærere har mandag brutt sammen.

Skoleungdom

Lockouten av statsansatte lærere rammer omtrent 281.000 elever i Danmark. Illustrasjonsfoto.

Foto: Keilen, Berit / NTB scanpix

Det har ikke lyktes staten og Lærernes Centralorganisation (LC) å komme til enighet om lærernes arbeidstid i Danmark, melder den danske rikskringkastingen DR.

– I dag har forhandlingene mellom Lærernes Centralorganisation og Moderniseringsstyrelsen (staten, jour. anm.) brutt sammen, opplyser riksmekler Mette Christensen på Forligsinstitutionen sin hjemmeside.

Det innebærer at omtrent 17.000 statsansatte lærere blir tatt ut i lockout etter påskeferien. Det samme gjelder også for grunnskolelærere.

281.000 elever rammes

De statsansatte lærerne arbeider hovedsakelig på privatskoler som mottar betydelige statlige tilskudd, kostskoler og tekniske skoler.

Arbeidsstansen rammer omtrent 281.000 elever i hele landet. Dermed står de statsansatte lærerne i samme situasjon som de kommunalt ansatte lærerne, som også er tatt ut i lockout.

– Jeg ser ikke grunnlag for å gjeninnkalle partene til nye forhandlingmøter. Konflikten vil derfor trå i kraft den 1. april 2013, skriver Christensen videre.

Grunnskolelærere går også i lockout

Danmarks Lærerforenings forhandlinger med arbeidsgiversiden KL brøt sammen i helgen, da LC ikke kunne bli enige med KL og de kommunalt ansatte lærernes arbeidstid.

Lærernes sier nei til å få bundet opp mer arbeidstid på skolene og mener de får altfor liten tid til å forberede undervisningen.

Det var også uenighet om hvem som skal administrere lærernes arbeidstid. 566.660 grunnskoleelever blir rammet av konflikten som trer i kraft 2. april.

Arbeidsstansen går også utover andre kommunale undervisningstilbud, deriblant voksenopplæring for innvandrere og i en lang rekke institusjoner.

– Vi er veldig bekymret for barna

Den danske foreldreorganisasjonen Skole og Forældre er bekymret for sammenbruddet i forhandlingene og vil ha svar på hvordan kommunene har tenkt til å overta undervisningsplikten etter påskeferien, skriver den danske tabloidavisen BT.

– Det vi har fryktet siden fredag, blir nå aktuelt, sier leder Mette With Hagensen i Skole Forældre.

– Vi vet ikke hvor vi står. Vi hører at skolene er stengt etter påsken, men undervisningsplikten er jo der. Vi vil gjerne ha svar på hvordan kommunene har tenkt til å løse denne oppgaven, sier hun videre.

SISTE NYTT

Siste nytt