NRK Meny
Normal

Lærere skulket skolen for å gå i 8. mars-tog

WASHINGTON (NRK): Tusenvis av kvinnelige lærere i USA tok en sykedag for å delta i 8. mars-demonstrasjon for første gang. Susan og Emily synes det er helt greit at mange skoler i USA måtte stenge fordi de ikke kom på jobb.

TROR ELEVENE FORSTÅR:

SYKEDAG: Susan og Emily tror elevene forstår hvorfor de ikke dukket opp på jobb 8. mars.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– Så mange av barna jeg underviser blir direkte rammet av politikken til Trump. Jeg ville demonstrere også for deres skyld, og i morgen skal jeg fortelle dem hvorfor jeg gjorde det, forteller Emily som ikke vil dele etternavnet sitt med NRK.

Hun tok en sykedag for å være med på kvinnedagsmarkeringen utenfor kongressbygningen i Washington der kvinnelige demokrater med Nancy Pelosi i spissen holdt appeller. Det er første gang hun markerer kvinnedagen, og det gjaldt de aller fleste NRK møtte.

– Hos oss var det så få lærere som kunne komme på jobb i dag at kommunen bestemte at skolene skulle holde stengt, forteller kollegaen Susan som underviser fremmedspråklige i engelsk på en skole i Maryland.

1700 lærere skoledistriktet Prince Georges Country møtte ikke på jobb, og i går kveld fikk foreldre beskjed om å holde barna hjemme. Susan har ikke dårlig samvittighet.

– Det er viktig å bruke enhver anledning til å protestere mot den forkastelige agendaen til denne presidenten. Han ønsker å skille barn fra mødrene sine på grensen mot Mexico for å skremme familier fra å forsøke å ta seg ulovlig inn i USA. Mange av elevene jeg underviser er fra Mexico og Mellom-Amerika, sier hun.

8. MARS FOR FØRSTE GANG:

FØRSTE GANG: De fleste av kvinnene som møtte opp utenfor kongressbygningen i dag har aldri før markert kvinnedagen. Det er ikke vanlig i USA.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– Si nei til sex

Mange av parolene i demonstrasjonen på Capitol Hill er til støtte for fri abort og organisasjonen Planned Parenthood som Trump sier han bare vil fortsette å gi offentlig støtte dersom den slutter å utføre aborter.

En mann med tre barn havner i krangel med Susan og Emily mens NRK snakker med dem. Han vil ikke si hva han heter eller bli tatt bilde av, men han støtter Trump og hans holdning til abort.

– Hva er det Trump har gjort som dere er så opprørt over?, spør han.

– Hvis jeg ikke har råd til å få barn, har jeg rett til å bestemme over min egen kropp og kunne ta abort, sier Susan.

– Hva med retten din til å si nei til sex for ikke å bli uplanlagt gravid, spør mannen før de to kvinnene og han begynner å krangle om hvorvidt Bill Clinton eller Donald Trump har den verste holdningen til kvinner.

En dag uten kvinner

Den nasjonale kvinnedagsmarkeringen «En dag uten en kvinne» er noe nytt i USA; organisert av de samme som tok initiativet til den store kvinnemarsjen dagen etter Trumps innsettelse 21. januar.

Foruten å ta fri fra jobb, ble kvinner oppfordret til å besøke bedrifter drevet av kvinner i dag.

– VI vil at alle skal forstå hvordan en slik dag ville se ut. En dag da kvinner ikke gikk på jobb, sier demokratenes kongressleder Nancy Pelosi fra talerskolen.

PELOSI I SPISSEN:

PELOSI I SPISSEN: Kongressleder Nancy Pelosi møter demonstranter utenfor kongressbygningen. Mange av dem bar de rosa luene fra kvinnemarsjen 21. januar.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– Yes, Yes, roper fysioterapeut Kares Taylor Soiles. Hun driver sin egen praksis

– Jeg har ombooket alle pasientene mine i dag. Dette er for viktig å være med på.

– Demokratiet vårt er virkelig truet, og jeg bruker enhver anledning til å demonstrere nå, sier hun.

STENGTE KONTORET

STENGTE KONTORET: Fysioterapeut Karen Taylor Soiles bruker enhver anledning til å demonstrere mot president Trump.

Foto: BJØRGAAS / NRK

Kvinner arrestert utenfor Trump Tower

Ingen av kvinnene NRK møtte har tidligere markert 8. mars, men i dag har det vært demonstrasjoner i mange amerikanske byer.

I New York ble minst fire kvinnedagsdemonstranter anholdt utenfor Trump Tower, bakbundet og kjørt bort fordi de hadde satt seg ned på 5th avenue og nektet og flytte seg, ifølge CNN.

NEKTET Å FLYTTE SEG:

ANHOLDT: En kvinne blir anholdt av politiet utenfor Trump Tower i New York fordi hun satt i på bakken og nektet å flytte seg.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Blant dem var fire av grunnleggerne av organisasjonen som organiserte den store kvinnedemonstrasjonen i Washington og andre byer i januar.

Også i en rekke andre byer er det blitt holdt markeringer i dag.

Donald and Melania Trump hedret kvinnene.

I Det hvite hus holdt førstedame Melania Trump lunsj for å markere dagen. Hennes stedatter Ivanka og rundt 50 andre kvinner fra politikk og næringsliv var invitert.

KVINNEDAGSVERTINNE:

KVINNEDAGSVERTINNE: Melania Trump snakket om hvor viktige kvinner er i næringslivet og resten av det amerikanske samfunnet under lunsj i Det hvite hus i dag.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Presidenten selv tvitret følgende onsdag morgen:

Laster Twitter-innhold

Han har lovet å innføre skattefradrag for barnepass og bedre permisjonsrettighetene for mødre i USA, noe han også nevnte i talen sin til kongressen i forrige uke.

Utenfor kongressbygningen mener imidlertid de frammøtte at politikken til Trump har direkte kvinnefiendtlige undertoner.

– Vi må gjøre alt vi kan for å kjempe imot, og derfor er jeg her i dag, sier fysioterapeut Karen Taylor Soiles.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt