Lærere strømmer til for å få skytetrening

Flere hundre lærere i Utah får gratis skytetrening. – Én bevæpnet lærer kunne gjort Sandy Hook i Newtown tryggere, sier kursarrangøren.

Forslagene om å tillate væpnede lærere har fått vind i seilene etter skolemassakren i Newtown, Connecticut. Samtidig var det like etter massakren en markant økning i antall amerikanere som ville ha strengere våpenlover.

Lærere i delstaten Utah mener tiden er inne for å ta sikkerheten i egne hender. Nå får de gratis opplæring i hvordan å bruke våpen mot potensielle skytedesperadoer.

Skytetrening

Clark Aposhian

Clark Aposhian viser lærere i Utah hvordan å bruke våpen.

Foto: GEORGE FREY / Afp

«Du har ikke en sjanse i helvete. Du er død», demonstrerer den amerikanske læreren Kevin Leatherbarrow, med våpenet godt plassert i hendene.

Han var én av 400 lærere i Utah som møtte opp da lobbyorganisasjonen Utah Shooting Sports Council arrangerte skytetrening torsdag.

Organisasjonen er ledende på våpen og mener at «lærere skal kunne slå tilbake» og forsvare barna når de blir møtt av en væpnet inntrenger.

Leatherbarrow har lisens for å bære våpen og ser ikke noe galt med å bevæpne lærere i kjølvannet av skoleskytingen i Connecticut.

I Florida, Minnesota, Oregon, Sør-Dakota, Tennessee og Arizona vurderer de å la lærere bevæpne seg. I Utah er det allerede tillat, på lik linje som Oregon, Hawaii og New Hampshire.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lærer å bruke våpen

Aposhian tror væpnede lærere vil virke avskrekkende på potensielle drapsmenn.

Foto: Rick Bowmer / Ap

Tror væpnede lærere virker avskrekkende

– Vi hadde en uskreven regel, selv blant kriminelle, om at skoler skal holdes utenfor. Men dette er våre barn. Dem kødder du ikke med, sier styreleder Clark Aposhian i Utah Shooting Sports Council til ABCNews.

Kursene som organisasjonen tilbyr, er påkrevd for alle som ønsker tillatelse til å bære skjult våpen på offentlig sted.

Organisasjonen tror væpnede lærere vil virke avskrekkende på potensielle drapsmenn.

– Hvis det er én ting foreldre over hele landet er enige om, er det at de føler seg forpliktet til å beskytte barna sine, sier Aposhian.

– Vi stoler på lærerne og lar dem være sammen med barna våre 8-10 timer hver dag. Jeg tror ikke det er feil å tenke at lærerne ville opptrådt ansvarlig og beskyttet barna med sine egne liv, dersom de kom opp i en situasjon, sier han.

– Amerikanske lærere skal få bære våpen

Seks forskjellige delstater er i gang med å formulere lovforslag som sørger for at lærere blir bevæpnet på jobb, skriver NTB.

– Vårt forslag er at skoler som ønsker det, kan la rektor eller en annen person få trening i bruk av skytevåpen og håndtering av kriser som den i Newtown, sier Tom Horne, justisminister i delstatsregjeringen i Arizona.

Han mener det beste ville vært å ha væpnet politi på hver eneste skole. Men trange budsjetter gjør dét vanskelig å få til.

Artikkelen fortsetter under bildet

Wayne LaPierre

Wayne LaPierre fra lobbyorganisasjonen National Rifle Association (NRA), som mener det bør være væpnede vakter på amerikanske skoler. Mange amerikanske politikere støtter denne typen forslag, og flere delstater vurderer å gi lærere lov til å bære våpen.

Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters

13.000 drept i fjor

I USA har drap hvor skytevåpen er involvert har økt gradvis siden 2002 i, viser tall fra National institute of Justice.

Rekordåret var i1993: 17.075 amerikanere ble drept av skytevåpen, for så å synke til 10.117 i 1999.

I 1975 ble 60 prosent av drapene i USA begått med håndvåpen, mens andelen i 2005 var 80 prosent. Økningen i gjengrelaterte drap har vært enda kraftigere.

Skytevåpen var involvert i 477.040 anmeldte kriminalsaker i USA i 2005. Samme år ble 11.346 mennesker skutt og drept.

Statistikk fra FBI viser at 12.664 mennesker ble skutt og drept i fjor.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt