Labours avskjedshilsen: – Alle pengene er borte

Den påtroppende statssekretæren i Finansdepartementet i Storbritannia trodde han skulle få gode råd av forgjengeren.

BRITAIN-ELECTION/

Statssekretær David Laws og finansminister George Osborne er enige om at spøken fra Labour var av den semre sorten.

Foto: ANDREW WINNING / Reuters

Da Liberaldemokratenes David Laws satte seg ved kontorpulten i Finansdepartementet for å ta fatt på første arbeidsdag som statssekretær for Storbritannias finansminister, så han at forgjengeren fra Labour hadde lagt igjen en konvolutt på skrivebordet.

Laws trodde forgjenger Liam Byrne fra Labour hadde fulgt vanlig kutyme og lagt igjen en detaljert liste over personlige og konstruktive råd til sin etterfølger uansett parti. Han tok feil.

Brevet inneholdt kun to setninger, og de var lite oppløftende.

– Pengene er borte

I brevet stod den enkle beskjeden:

«Kjære Statsråd, jeg er redd det ikke er mer penger igjen. Mange hilsninger og lykke til.»

BRITAIN-POLITICS-ECONOMY-BUDGET

Avtroppende statssekretær Liam Byrne mener Laws burde forstått at brevet var en spøk.

Foto: SHAUN CURRY / Afp

Og Laws var ikke snauere enn at han passet på å fortelle om brevet på en pressekonferanse 17. mai. Samtidig passet han på å si at det var riktig at Labour har etterlatt økonomien i Storbritannia i ruin.

– Brevet var en spøk fra én statsråd til en annen. Jeg håper ikke David Laws humor var nok et offer i koalisjonsforhandlignene, repliserte Byrne tørt da han ble konfrontert med brevet i The Daily Mail .

Den spøken har Laws åpenbart hatt vanskelig for å svelge.

Kjempegjeld

Ifølge Office of National Statistics , det statistiske sentralbyrået i Storbritannia, hadde Storbritannia et registrert offentlig underskudd på i overkant av 159 milliarder britiske pund. Det tilsvarer 1.432 milliarder kroner.

Ved utgangen av desember 2009 var den offentlige gjelden på mer enn 950 milliarder britiske pund, eller på godt over 8.552 milliarder kroner. Samtidig sier det uavhengige Institute of Fiscal Studies at gjelden kan komme til å dobles innen kort tid.

Til sammenligning er markedsverdien av det norske oljefondet på 2.736 milliarder kroner.

Krise- og kuttbudsjett

Og det som virkelig tørker smilet av britenes ansikter, er at den påtroppende regjeringens første og største oppgave er å gjennomføre innstramminger Storbritannia ikke har sett siden andre verdenskrig.

– Dette er arven etter 13 års finansiell uansvarlighet og det utgjør en reell trussel mot muligheten for å komme tilbake. Hellas er en påminnelse om hva som skjer når myndigheter mangler viljen til å handle raskt og effektivt, og når problemer bare feies under teppet. Klarer vi ikke å takle det underskuddet vi har fått overlevert, kan konsekvensene bli katastrofale, sa den påtroppende finansministeren George Osborne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt