Hopp til innhold

Labour åpner for ny folkeavstemning om Brexit

Det britiske opposisjonspartiet Labour krever at deres plan om brexit må godtas. Ellers bør folket få anledning til å si ja eller nei til EU en gang til.

Labour-leder Jeremy Corbyn i det britiske parlamentet

KREVER NY VOTERING: Labour-leder Jeremy Corbyn mener beslutningen om å støtte en ny folkeavstemning er for å beskytte landet.

Foto: Ho / AFP

Partileder Jeremy Corbyn orienterte i kveld labour-politikerene i Parlamentet om at partiet må handle for å forhindre det han kaller en «ødeleggende tory-brexit». Labour har publisert hele talen på partiets hjemmesider.

Toryene er de konservative i britisk politikk, og er partiet til statsminister Theresa May.

I talen i kveld kom det fram at opposisjonspartiet Labour nå støtter en utsettelse av brexit dersom det ikke blir en avtale med EU.

I morgen vil Labour kreve votering i underhuset om en endring av skilsmisseavtalen mellom EU og Storbritannia.

I tillegg kommer Labour onsdag til å støtte eller legge fram et eget lovforslag der de tar til orde for en ny folkeavstemning.

Statsminister Theresa May

KJEMPER TIL SISTE SLUTT: Statsminister Theresa May har gjentatte ganger sagt at hennes oppdrag er å ta Storbritannia ut av EU, og at det er et oppdrag hun skal fullføre. 29. mars skal det skje.

Foto: Francisco Seco / AP

Kan bli stemt ned

Det som skal være spørsmålet i den nye folkeavstemningen, er om britene godtar avtalen med EU, eller om de velger å bli i EU. Partiet lover at det vil være fornuftige alternativer befolkningen kan forholde seg til.

Laster Twitter-innhold

Det er langt ifra sikkert at det er flertall for en ny folkeavstemning i Underhuset.

I morgen skal Theresa May komme med en formell uttalelse der det er ventet at hun ber om en utsettelse på votering om hennes reforhandlede avtale iallfall fram til 12. mars.

EU-president Donald Tusk sa tidligere i dag at det kan være fornuftig å utsette brexit.

Støtter tollunion

Det store problemet for Theresa May de siste månedene, har vært å få sine egne partimedlemmer til å godta avtalen hun forhandlet fram med EU. En konsekvens av avtalen, kan bli at Storbritannia forblir i EUs tollunion. Det er ikke akseptabelt for mange av de mer konservative partimedlemmene.

Endringene av skilsmisseavtalen som Labour vil ha votering om, vil presse statsministeren til blant annet å garantere at Storbritannia ikke vil forlate EU uten å blant annet få på plass en «permanent og omfattende» tollunion med EU, skriver partiet på sine hjemmesider.

Skulle ikke endringene av avtalen få flertall, er partiet åpne for en ny folkeavstemning.

Det har lenge vært oppstyr og misnøye i deler av Labour-leiren, og flere har uttrykt bekymring for at landet skal komme til å forlate EU uten en avtale 29. mars.

SISTE NYTT

Siste nytt