Skal ha lagt ut tale minutter før spesialstyrkene angrep

Den drepte terroristen Abdul Rahman al-Nigeri skal ha lagt ut en lydbeskjed kort tid før han ble drept av algeriske spesialstyrker.

Abdul Rahman al-Nigeri

Abdul Rahman al-Nigeri skal ha ledet gisselaksjonen for terroristene. Dette bildet skal være tatt fra en video han la ut på internett like før algeriske spesialstyrker gikk til sitt siste angrep.

Foto: ANI / Afp

Stadig flere detaljer om tragedien i In Amenas begynner å lekke ut i internasjonale medier, men deler av hendelsesforløpet fortsatt er en gåte.

Algeriske myndigheter har tidligere meldt 32 terrorister og 23 gisler ble drept i løpet av den tre dager lange aksjonen, men varslet søndag at tallet vil stige.

Det har tidligere blitt meldt at terroristen Mokhtar Belmokhtar står bak angrepet. Senere har det blitt klart at andre, deriblant Abdul Rahman al-Nigeri, skal ha ledet aksjonen på bakken.

Det mauritanske nyhetsbyrået ANI, som flere ganger har vært først ute med informasjon fra terroristene, skriver at al-Nigeri skal ha publisert et lydklipp på internett i forbindelse med gisselaksjonen.

– Halvparten av brødrene har blitt drept

Ifølge nettstedet Site, som fokuserer på å overvåke jihadister, skjedde dette kort tid før algeriske spesialstyrker rykket inn og drepte de gjenværende terroristene.

Også britiske The Guardian omtaler lydklippet, som nå skal være fjernet fra nettet. Avisa skriver at al-Nigeri snakker, samtidig som man hører lyden av skudd, angivelig fra den algeriske hæren, komme nærmere.

– Halvparten av brødrene har blitt drept, sammen med 35 gisler, sier al-Nigeri blant annet i videoklippet.

Han sier også at han oppholder seg sammen med flere gisler, og truer med å sprenge disse hvis de algeriske styrkene nærmer seg. Ifølge The Guardian hører man flere skudd i bakgrunnen i lydklippet, før al-Nigeri utbryter:

– De er døde, må Gud føle med dem! De (de algeriske styrkene, journ.anm.) trekker seg mot alle de bevæpnede krigerne som har gisler.

Flere krav

Dette er det siste som blir gjengitt av videoen, som dermed ikke gir noen klare svar når det gjelder motivet for aksjonen. Tidligere har terroristene bedt om å få utlevert to terrorister som sitter fengslet i USA, noe som har blitt blankt avslått.

Terroristene har også kommet med krav om at Frankrike må avslutte den militære intervensjonen i Mali. Samtidig har det blitt påpekt av eksperter at denne intervensjonen startet forrige uke. Terroristene har selv hevdet at angrepet var planlagt i flere måneder.

Al-Nigeri skal ha blitt drept i angrepet, men den angivelige hjernen bak, Mokhtar Belmokhtar, blir nå jaktet internasjonalt. Pentagon skal ha fått tillatelse til å bruke droner, altså førerløse fly, til å finne og drepe Belmokhtar, som det antas befinneg seg i det nordlige Mali.

SISTE NYTT

Siste nytt