La ned påstand om fengsel på livstid for French

KINSHASA (NRK.no): Aktor mener Joshua French planla å drepe cellekameraten Tjostolv Moland.

Aktor Nkulu

Aktor, oberst Nkulu, i salen under rettssaken mot Joshua French som fortsatte i Ndolo-fengselet i Kinshasa fredag

Foto: John Bompengo / NTB scanpix

Etter en langtekkelig opplesing av dokumenter og brev, kunne aktor Nkulu legge frem sin prosedyre i saken mot Joshua French.

– French dopet Moland. Han må ha hatt til hensikt å drepe ham. Målet var å drepe, og han drepte, sa Nkulu.

Han mener dette dreier seg om et overlagt drap.

Dette var planlagt og villet, gjort med kaldt blod. French svekket offeret og kvalte ham, sa Nkulu mens han gikk rundt og gestikulerte.

Forsinket

Rettssaken ble kraftig forsinket fredag på grunn av et voldsomt regnvær. Før aktor kunne begynne med sin prosedyre gikk mye tid med til å lese opp gamle dokumenter.

Dette førte til at flere av aktørene i rettssalen duppet av, og at dommeren virket mer interessert i mobilen sin enn selve rettssaken.

Kranglet hele tiden

Men retten våknet for alvor da aktor begynte sin prosedyre. Høylytt og gestikulerende gjentok han at Moland og French stadig vekk kranglet.

– Hvis ikke Moland hadde drept sjåføren i Kisangani, hadde French aldri vært i fengsel. French har aldri tilgitt Moland dette. Det er dette de har kranglet om hele tiden, sa aktor.

Under prosedyren sa aktor at han velger å se bort fra begge rapportene som norske etterforskere og rettsmedisinere har utarbeidet.

Han kritiserte de norske etterforskerne for at de mener det er "helt normalt" at French flyttet på den døde cellekameraten sin. Dette mener han er mistenkelig.

– Hverken det norske politiet eller den norske eksperten opplyste denne saken, sa aktor.

Joshua French og Marie André Kayembe

Joshua French og hans forsvarer Marie André Mwila Kayembe i salen under rettssaken mot French som fortsatte i Ndolo-fengselet i Kinshasa fredag.

Foto: John Bompengo / NTB scanpix

– En farlig mann

Aktoren mener French er en farlig mann som må sperres inne. Han avsluttet prosedyren med å be militærdomstolen i Kinshasa dømme French for overlagt drap.

Den norske tilstedeværelsen var merkbart mindre fredag. Spesialutsending Kai Eide og flere av de norske diplomatene har reist hjem. Det samme har den norske advokaten Marius Graasvold, de norske rettsmedisinerne og politifolkene, og flere av de norske journalistene, skriver NTB.

Men moren til French, Kari Hilde French, holdt seg ved sønnens side, og både norske og britiske diplomater var til stede.

Tirsdag holder forsvarer Marie Andre Mwila sin prosedyre. Dom i saken er ventet 7–8 dager senere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt