Sverigedemokrat trekker seg etter homohets og Russland-ros

Mannen som lå an til å bli Sverigedemokraternes første ordfører trekker seg etter bråk om homouttalelser og ros av Russland.

Stefan Borg, Sverigedemokraterna

Skåne-politikeren Stefan Borg har uttalt seg sterkt kritisk om homoparaden Pride og innvandringssituasjonen i Sverige. Det setter nå en stopper for en ordførerkarriere.

Foto: Johan Nilsson/tt / NTB scanpix

Stefan Borg, Sverigedemokratenes gruppeleder i den sørsvenske kommunen Hörby, gjør det klart at han ikke lenger er partiets ordførerkandidat. Avgjørelsen er tatt sammen med partiets ledelse.

Sverigedemokraterna ble største parti i Skåne-kommunen og alt lå til rette for at Borg ble SDs aller første ordfører, i det som var en politisk milepæl for det omstridte partiet.

– Den store medieoppmerksomheten som har blitt rettet mot meg som person har gjort det umulig for partiet i Hörby å holde fokus på det som er viktig, skriver Borg i pressemeldingen som ble sendt ut til svenske medier i ettermiddag.

Borg har både lokalt og nasjonalt vakt oppsikt med uttalelser og innlegg på sosiale medier.

En uttalelse i forbindelse med Pride-festivalen i Malmö og hjemkommunens beslutning nom å heise Pride-flagget skapte bråk.

«Allt för alla, inga gränser här, i Hörby ska alla inkluderas, alla ska kännas stolthet, nekrofiler, pedofiler koprofager, tidelagare – you name it!» skrev Borg på sin Facebook-side.

Borg mente da mediene i ettertid slo det opp at sitatet var tatt ut av sin sammenheng. Han har også forsvart seg med at han har uttrykt seg som privatperson og ikke politiker.

Ved en annen anledning ytret han: «Våra barn blir av alt att döma den sista generationen som får leva i ett land med en svensk majoritet», med lenker til hva Skånska Dagbladet beskrev som fremmedfiendtlige og antisemittiske nettsider.

SD-politikeren har i tillegg delt innlegg fra det såkalte hvit maktmiljøet i Sverige og har benyttet begreper dette miljøet bruker, ifølge det antirasistiske magasinet Expo som følger med på ytrehøyresiden i svensk politikk.

Stefan Borg har også vært medlem av en prorussisk Facebook-gruppe og har omtalt Russland som «en stabiliserende og fredsskapende makt», ifølge magasinet.

Borgs partikollega, Cecilia Bladh in Zito, overtar som ordførerkandidat og den som trolig velges til ordfører hvis Moderaterna står fast på det valgtekniske samarbeidet de inngikk etter valget i september.

SISTE NYTT

Siste nytt