NRK Meny
Normal

L’Oréal-arving umyndiggjort i arvestrid

Den franske L’Oréal-arvingen og en av verdens rikeste kvinner, Liliane Bettencourt, skal i en fransk rettshøring i dag ha blitt plassert under formynderskap til sitt eget barnebarn. Nå truer hun med å forlate landet.

Liliane Bettencourt og Francoise Bettencourt-Meyers

L’Oréal-arvingen Liliane Bettencourt sammen med sin datter Francoise Bettencourt-Meyers.

Foto: PATRICK KOVARIK / Scanpix/AFP

– Den 88 år gamle milliardæren har hatt en sviktende helse i en lengre periode og har nå blitt umyndigjort og fått sitt eget barnebarn som verge. Hennes datter Francoise og hennes to sønnesønner vil overta hennes eiendommer og midler, sier advokaten til datteren Francoise L’Oréal, Charlotte Robbe-Phan i dag.

Skittentøyvask

Mor og datter L’Oréal har i årevis vært i sentrum av en meget offentlig skittentøyvask i Frankrike. Francoise har i lang tid forsøkt å få sin egen mor umyndiggjort, men gravla stridsøksen i desember i fjor.

Bakgrunnen for krangelen bunner i at Francoise mener en kjendisfotograf klarte å manipulere moren til å gi ham milliardgaver.

1960 fant L´Oreal opp hårlakken. En lakk som har vært viktig for å bygge opp kosmetikkgiganten. Siden da har selskapet solgt 2 milliarder spraybokser med hårlakk.

Noe som har ført til at 88 år gamle Liliane Bettencourt i dag har en formue på 150 milliarder kroner, og hun har vært gavmild.

Forsonet

Spesielt gavmild har hun vært mot sin mannlige 62 år gamle fotografvenn. De skal ha hatt et tett vennskap.

Til sammen skal han fått penger, eiendommer og malerier verdsatt til mellom 8 og 10 milliarder norske kroner. Blant annet skal han ha fått et verdifullt Munch-bilde. Det var disse gavene som fikk datteren Francoise til ønske moren umyndiggjort fordi hun hevder at den 62 år gamle François-Marie Banier har utnyttet moren.

Forsoningsavtalen som ble inngått mellom mor og datter like før jul i fjor var hemmelig, men ifølge franske aviser gikk Banier med på å gi tilbake halvparten av gaven han fikk av rike velgjører.

Francois-Marie Banier, Lillian Bettencourt og Francoise Meyers-Bettencourt

Fra venstre fotografen Francois-Marie Banier, L'Oreal-arvingen Lillian Bettencourt og datteren hennes Francoise Meyers-Bettencourt.

Foto: - / Afp

I tillegg de fire milliardene han sendte i retur, mistet han retten til å arve en øy på Seychellene, pluss en enorm verdifull livspolise han hadde fått. Den storslagne kunstsamlingen med blant annet Munch, Picasso og Matisse gikk også tilbake til familien.

Han fikk derimot beholde en bygård i Paris beste strøk. Francoise Bettencourt-Meyers trakk anmeldelsen mot François-Marie Banier, slik at han ikke lenger er siktet for å ha utnyttet moren.

Truer med å forlate landet

Nå ett år etter har Liliane Bettencourt demens og Alzheimer blitt så alvorlig at en fransk rett har besluttet at hun ikke lenger er skikket til å ivareta sine egen og familiens interesser.

Så sent som i går truet Liliane Bettencourt med å forlate landet hvis hun blir umyndiggjort i dag.

– Hvis min datter får gjennom dette vil jeg forlate Frankrike. Jeg vil føle med kvalt, og hvis det er det hun vil, så drar jeg, sa hun ifølge den franske avisen Journal du Dimanche i går.

Det er kun datterens advokat som har uttalt seg i saken etter at rettens kjennelse ble kjent i dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt