NRK Meny
Normal

– «Nilaya» får reise i løpet av uka

Den chilenske kystvakten avfeier at Andhøys båt «Nilaya» ble tatt i arrest denne helga. Ifølge dem ble båten stanset i en ordinær trafikkontroll, og båten er fri til å reise videre i løpet av uka.

Jarle Andhøy og båten Nilaya

Jarle Andhøy og båten «Nilaya» er kommet til Chile.

Foto: www.nilaya.co.nz/Arne Raanaas

Seilbåten «Nilaya» med Jarle Andhøy og resten av mannskapet ble lørdag kveld stanset utenfor Chile under reisen fra Antarktis. Ifølge Andhøys advokat, Nils Jørgen Vordahl ble båten og mannskapet tatt i arrest av et chilensk marinefartøy.

LES: Båten til Andhøy tatt i arrest

Dette avviser i dag den chilenske kystvakten i en samtale med NRK.

– Vi arresterte ikke båten, men vi har foretatt en trafikkontroll. Dette er som følge av ordinære lover, når en fremmed båt kommer inn i chilensk farvann må de oppgi sin posisjon og status og hvor de er på vei, forteller Ricardo Velazques i den chilenske kystvakten.

– Oppga falsk navn

Da Andhøy og «Nilaya» nådde grensen til Chile oppga de imidlertid falsk navn på båten, opplyser Velazques.

– Og det var derfor båten ble eskortert inn til havn i Chile for kontroll. Der fant vi ut at skipet egentlig het «Nilaya».

Aftenposten skriver i dag at mannskapet hadde døpt om båten til «Berserk» under en seremoni i Antarktis. Og det var ifølge en talsmann for ekspedisjonen, også derfor det gikk galt da de nådde Chile.

New Zealandske myndigheter hadde nemlig meldt om at «Nilaya» var å vei.

– Mangler pass

«Nilaya» ligger i ettermiddag fortsatt i Puerto Williams i Chile. Besetningen skal ha det bra, og planen deres er å dra til den sør-argentinske byen Ushuaya i løpet av uka, forteller Velazques.

– Vi har foretatt en generell inspeksjon av sikkerheten om bord, for å se om den kunne fortsette å navigere. Den har noen mangler som vi vil få orden på i løpet av dagen.

Blindpassasjeren fra New Zealand blir, ifølge Velazques, med videre. Han mangler imidlertid pass, noe han skal få i Ushuaya.

– Så lenge han ikke går av båten så kan de dra avgårde så raskt de kan.

Nilaya

Båten «Nilaya» som Jarle Andhøy kjøpte på New Zealand og senere reiste til Antarktis med.

Foto: www.nilaya.co.nz

Ville lete etter «Berserk»

Jarle Andhøy reiste, sammen med 19 år gamle Samuel Massie, tilbake til Sørishavet i februar i år, for å lete etter restene av «Berserk» som forsvant i Antarktis i fjor vinter.

Han ble etter den første ekspedisjonen ilagt et forelegg på 25 000 kroner for brudd på miljøforskriften.

Andhøy og hans mannskap var heller ikke velkommen tilbake til New Zealand i år. De så seg i fjor nødt til å bistå i redningsarbeidet etter forliset, og landet skal ha hatt store kostnader knyttet til aksjonen.

LES MER: Andhøy til NRK: – Derfor reiser jeg tilbake til Antarktis
LES OGSÅ: – Jeg håper at noen får stoppet ham, for dette er galskap
LES: – Snart kan jeg endelig senke skuldrene igjen

Uønsket

Under forberedelsene på New Zealand fikk de klar beskjed fra myndighetene om at de var uønsket og at de ville bli deportert fra landet.

Midt i forberedelsene ble de dermed nødt til å sette kurs for internasjonalt farvann i hui og hast, og først ute på havet ble de klar over at de hadde med seg en blindpassasjer.

LES: Her er Andhøys «blindpassasjer»

Blindpassasjeren, 53 år gamle Busby Noble, viste seg senere å være en venn av sør-afrikanske Leonard Banks, som omkom under ekspedisjonen i fjor.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt