Kyssene Monaco har ventet lenge på

Monaco har fått en ny fyrstinne. Fyrst Albert og fyrstinne Charlene ga hverandre to kyss, til vill jubel blant monegaskerne.

Vilde Helljesen, Monaco
Foto: NRK

Mens fiffen måtte vente til lørdag, var fredagen først og fremst forbeholdt monegaskerne - de innfødte innbyggerne i fyrstedømmet.

Rundt 7000 monegaskere var invitert til å feire fyrstebryllupet på plassen utenfor fyrstepalasset. På storskjermer fikk de se Prins Albert II og Charlene Wittstock gi hverandre sitt ja like etter klokken 17 fredag ettermiddag.

Klokken 17.50 kom det alle hadde ventet på: Det nye fyrsteparet steg ut på en balkong og kysset. Musikere spilte «Charlenes hymne», spesialskrevet til ære for den nye fyrstinnen, som for øvrig giftet seg i en kjole hun hadde desginet selv.

(Saken fortsetter under videoen)

Video Borgerlig vielse for det nye fyrsteparet Albert II og Charlene av Monaco

KLIKK FOR Å SE VIDEO: 7000 monegaskere var invitert til å overvære hyllesten av det nye fyrsteparet på plassen utenfor fyrstepalasset i Monaco.

Ny dress - ikke ny kone

Til vill jubel blant de fremmøtte kvitterte fyrsteparet med et nytt kyss etter hymnen.

Monogrammet deres, en A og C under en krone, lyste på storskjermer. Samtidig viftet folk med flaggene fra både Monaco og Sør-Afrika, den nye fyrstinnens hjemland.

– Dette er en stor dag for Monaco. Det er så flott, sier paret Yvonne og Alain Montecucco til NRK.

De har vært gift i 45 år, og Alain har kjøpt seg ny dress for anledningen. Helvit sådan.

(Saken fortsetter under videoen)

NETT-TV: Prinsessen takker folket

Video Charlene takker folket

NETT-TV: Charlene takker folket under fredagens konsert. (Klikk på bildet for å se videoen).

– Jeg har ny dress, men ikke ny kone! fleiper Alain.

– Dette er dagen for å feire kjærligheten. Dette har vi ventet lenge på, fastslår Yvonne.

Alain og Yvonne Montecucco, monegaskere som gleder seg til fyrstebryllup

Monegaskerne Alain og Yvonne Montecucco har vært gift i 45 år, og gleder seg stort over fyrstebryllupet.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Prins Albert II og Charlene Wittstock

Prins Albert II og Charlene Wittstock er Monacos nye fyrstepar. Spesielt inviterte monegaskere, de innfødte i Monaco, fikk overvære den borgerlige seremonien på storskjerm på plassen utenfor fyrstepalasset.

Foto: Bruno Bebert / Ap

Monegaskerne NRK har snakket med er stolte av 53-årige fyrst Albert II, som endelig gifter seg. De synes den kommende fyrstinnen Charlene er fantastisk, og vil gi henne en varm velkomst. Samtlige er svært glade for at folket får feire sammen med fyrstefamilien.

Folkets dag

Monaco-bryllupets gjesteliste er stjernespekket. Svært mange kongelige og kjendiser har kommet til fyrstedømmet for å overvære begivenheten.

Men stjernene må vente til idag, til den katolske vielsen, som sendes på NRK1 fra klokken 16.30.

Fredag var det de innfødte, det monegasiske folket, som fikk feire sammen med brudeparet.

(Saken fortsetter under bildet)

Jenter kledd i Monacos nasjonaldrakt danset under feiringen på plassen ved fyrstepalasset

Jenter kledd i Monacos nasjonaldrakt danset under feiringen på plassen ved fyrstepalasset.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Plassen utenfor fyrstepalasset var fylt opp av i overkant av 7000 monegaskere. Alle har de fått tilsendt hver sin personlige invitasjon for et par måneder siden.

Festkledde mennesker strømmet til plassen før den store begivenheten. Det var satt opp bord med hvite duker på plassen. På grunn av varmen ble publikum tilbudt store mengder vann.

Gave fra folket

Klokken 18 var det duket for monegaskisk og sørafrikansk mat og coctails på plassen. Sitroner, tomater, agurker og andre lokale grønnsaker dannet en vakker ramme for begivenheten.

Fyrsteparet kom selv ned på plassen for å motta folkets hyllest på ny.

(Saken fortsetter under bildet)

Monacos borgermester Georges Marsan sammen med Monacos nye fyrstepar

Monacos borgermester Georges Marsan overrekker en av to gaver fra folket: Et bilde av den russiske kunstneren Vasilij Kandinskij.

Foto: VALERY HACHE / Afp

Monacos borgermester overrakte to gaver fra folket: Et bilde av den russiske kunstneren Vasilij Kandinskij og skulpturen «Sovende barn» av kunstneren Bourbel.

Paret hadde på forhånd sagt at de ønsker pengegaver som de kunne gi videre til veldedige formål, men det var ventet at de ville få symbolske gaver fra folket.

Kronprinsen klar for fest

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit

– Det blir sikkert fint. Vi gleder oss, sa kronprins Haakon til det fremmøtte pressekorpset. Han kom hånd i hånd med kronprinsesse Mette-Marit.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Klokken 20 startet mottagelsen for alle innbyggerne i fyrstedømmet i Monacos havn.

Rundt halv ni ankom kongelige gjester en annen mottagelse på fasjonable Hotel Hermitage.

– Det blir sikkert fint. Vi gleder oss, sa kronprins Haakon til det fremmøtte pressekorpset. Han kom hånd i hånd med kronprinsesse Mette-Marit.

– Det er deilig å være her, sier Danmarks kronprinsesse Mary, som kom sammen de danske kongelige.

Mens de norske og danske ankom til fots fra sitt Hotel de Paris femti meter unna, rullet bilen med britiske prins Edward og prinsesse Sophie opp foran den røde løperen.

Brudgommens storesøster prinsesse Caroline ankom med sine fire barn, men uten ektemannen prins Ernst-August av Hanover. Blant kjendisene som dukket opp på cocktailfesten på Hermitage Hotel, var den svenske modellen Victoria Silverstedt og tidligere stavhopperen Sergej Bubka.

Kvelden ble rundet av med en konsert med den franske synthkongen Jean-Michel Jarre. Det var for anledningen satt opp en gedigen scene på havnen for konserten, som startet klokken 22.

SISTE NYTT

Siste nytt