Hopp til innhold

Kvinnerettsaktivist i Afghanistan: – Det internasjonale samfunnet har forlatt oss

Hun jobber for kvinners rettigheter i Afghanistan og har lenge levd med trusler fra Taliban. Nå frykter «Asal» for sitt liv. – Kvinner har mistet fremtidshåpet.

Afghanistan

De fleste som er på flukt i Afghanistan er kvinner og barn. Situasjonen er prekær, de har mistet alt de hadde, sier «Asal».

Foto: Rahmat Gul / AP

«Asal» er ikke hennes fødenavn. NRK kjenner hennes identitet og arbeid, men har valgt å anonymisere henne på grunn av trusselbildet mot henne og familien.

Asal sider det er vanskelig for det afghanske folket å tro på hjelp fra det internasjonale samfunnet.

Fordi de internasjonale troppene trakk seg tilbake så fort, er forventningene om bistand lave, sier hun.

– De forlot oss uten å tenke på barna, kvinnene eller folket. Alle våre forventninger, håp og drømmer hvilte på det internasjonale samfunnet. Nå er vi overlatt til oss selv. Vi er mer enn sinte.

Bønn til verdenssamfunnet

Asal kommer med følgende bønn til verdenssamfunnet:

– Vi trenger nødhjelpstjenester og hjelp. Situasjonen for barn og kvinner er prekær. Folk har mistet alt de eide. Vi jobbet i flere tiår for å komme dit vi var. Så mange mennesker risikerte livet sitt for å oppnå det vi har. Ikke forlat oss. Ikke la dette gå til spille.

Kvinner og barn Kabul

Rundt 80 prosent av de nærmere 250.000 sivile som er drevet på flukt siden slutten av mai, er kvinner og barn ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Foto: Wakil Kohsar / AFP

Hun mener det som skjer i Afghanistan og Kabul er konsekvensen av at USA og Nato forlot landet så raskt.

– Nå lar de Taliban kontrollere alle provinser og ødelegge alt som er oppnådd.

Hun beskriver situasjonen i landet som svært kritisk. Over hele Afghanistan er folk på flukt.

– Alle forlater hjemmene sine og prøver å finne et trygt og bedre sted å bo, sier Asal.

Flest kvinner og barn på flukt

Bildene av Taliban-krigere i presidentpalasset har rystet henne og folket. Det er ingen jeg kjenner i Afghanistan som ønsker å bli styrt av Taliban, sier Asal.

TV-kanalen Al Jazeera har vist video av en større gruppe Taliban-krigere inne i presidentpalasset i Kabul.

Tv-kanalen Al Jazeera har vist video av en større gruppe Taliban-krigere inne i presidentpalasset i Kabul.

– Mine venner sendte meg videoen av Taliban-krigerne i palasset. De gråt og sa at nå har vi mistet alt.

Hun forteller at veldig mange av dem hun har sett på flukt i landet den siste tiden er kvinner og barn.

Det samme sier FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

– Vi er særlig bekymret for hvilke følger konflikten får for kvinner og barn. Rundt 80 prosent av de nærmere 250.000 sivile som er drevet på flukt siden slutten av mai, er kvinner og barn, sier talsperson, Shabia Mantoo, ifølge nyhetsbyrået DPA.

– Taliban har ikke forandret seg

En tredel av Afghanistans befolkning har nå mistet matvaresikkerheten, ifølge Verdens matvareprogram (WFP) og 2 millioner barn er avhengige av nødhjelp. Vi frykter at vi ennå ikke har sett det verste, sa WFPs talsperson Tomson Phiri.

Ifølge Reuters sier en talsperson for Taliban at islamistgruppen vil respektere kvinners rettigheter i landet.

Søndag understreket talsmannen at kvinner skal ha tilgang til utdanning og arbeid. De skal også få lov til å bruke hijab og forlate husene sine alene.

Det stemmer ikke med virkeligheten i Afghanistan, sier kvinneaktivisten.

– Taliban sa til media at de lot kvinner fortsette utdannelsen og fortsette å jobbe, men sannheten er en annen. Jeg har møtt mange som er drevet på flukt fra andre provinser. De sier at Taliban ikke har forandret seg.

I provinser der Taliban har tatt makten den siste tiden blir reklameplakater der kvinner er avbildet dekket til, forteller Asal.

En mann maler over en vegg som avbilder kvinner i Kabul, Afghanistan.

En mann maler over en vegg som avbilder kvinner i Kabul, Afghanistan søndag.

Foto: Privat

Talibans kvinnesyn bekymrer også Flyktninghjelpen.

– Det er ikke tvil om at det blir svært utfordrende å fortsette med å videreføre likestilling, som er veldig sentralt for oss, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen til NTB.

Frykter sharialovgivning

Ifølge Time Magazine er det utbredt frykt i Afghanistan for at Taliban vil gjeninnføre sitt beryktede system for kjønnssegregering fra da gruppen styrte landet på slutten av 1990-tallet.

Da ble jenter og kvinner nektet både jobb, stemmerett og utdanning. Situasjonen rundt kvinners rettigheter var også sentral i den vestlige retorikken da USA invaderte i 2001.

Afghanistan har lenge blitt betegnet av eksperter som et av de farligste landene i verden for kvinner.

– Kvinner har mistet fremtidshåpet i Afghanistan. De tvang folk i de nordlige provinsene til å gi dem mat. De tar folks hjem og bruker det til sine militære formål. Fra oppdateringene jeg har fått fra Herat, Kunduz og Takhar, lar de ikke kvinner gå på jobb. Taliban forbød også kvinner ​​å gå på universitetet, sier Asal.

Taliban-krigere i Herat, som de tok kontroll over torsdag 12. august. Tidlig søndag morgen tok de over Jalalabad etter forhandlinger.

Taliban-krigere i Herat, som de tok kontroll over torsdag 12. august. Tidlig søndag morgen tok de over Jalalabad etter forhandlinger.

Foto: Hamed Sarfarazi / AP

Hun forteller at alle hun kjenner nå lever i frykt. Spesielt kvinnene.

– Alle jeg snakker med gråter. Dette er veldig tøft, særlig for oss kvinner. Vi har blitt vant til å kunne jobbe og bevege oss fritt ute alene, uten menn eller familie som følger oss.

Frykter for eget liv

Ifølge FN er over 550.000 personer tvunget på flukt i Afghanistan siden starten av året. Tallet vil trolig øke som følge av Talibans offensiv den siste tiden.

Asal forteller om kaos i gatene. Flere skal være drept natt til mandag, og mange er skadet, sier hun. Selv frykter hun for hva som kan skje med henne som kvinneaktivist under et Taliban-styrt Afghanistan.

– I forbindelse med mitt arbeid har jeg blitt truet flere ganger av menn, grupper, ekstremister og opprørere, som trodde jeg spionerte for andre nasjoner. At jeg samarbeidet for å fremme den vestlige kulturen og at jeg ønsker å holde afghanske kvinner og familier borte fra Islam og sharialovene.

Asal forteller at hun og familien har et dypt ønske om å bli værende i landet, men med tanke på situasjonen ønsker de ikke å betale den ultimate prisen.

Hun oppholder seg på hemmelig sted. Hun frykter hennes arbeid for å styrke kvinners rettigheter og livssituasjon gjør henne og familien til et mål for Taliban.

– Jeg er i sjokk og livredd. Jeg tenkte aldri at situasjonen kunne bli så farlig som nå. Jeg frykter min og familiens sikkerhet er truet fordi jeg jobber for å bedre kvinners levekår.

Frykten for kvinnenes fremtid i landet deles av Kaisa Markhus. Hun er landdirektør i Ascend Athletics, en organisasjon i Kabul som tilbyr sport for jenter i Afghanistan.

– Vi har brent alle papirer som inneholder opplysninger til jentene, for å passe på deres sikkerhet, sier Markhus.

Ascend Athletics brenner dokumenter for beskytte personlig informasjon.

Etter regjeringen opplyste om at de overgir makten i Kabul til islamistgruppen Taliban, begynte organisasjonen Ascend Athletics å brenne dokumenter for å beskytte ansatte og jentene de hjelper.

Foto: Privat

– Frykter for familien min

Asal er den eneste i sin familie som har jobb. Søsknene studerer. Foreldrene er ikke i arbeid. Hun er ansvarlig for alle familiens utgifter.

– Om jeg mister jobben og ikke kan tjene penger, vil jeg uansett dø selv om Taliban ikke dreper meg, sier hun.

Nå prøver Asal å finne en fluktvei ut av Afghanistan for seg og familien før det er for sent. Men alle grensene er stengt. Hennes eneste håp er å få plass i spesialprogrammet for afghanere i Canada.

Fol på flyplassen prøver å komme seg ut av Kabul og Afghanistan

Folk på flyplassen prøver å komme seg ut av Kabul og Afghanistan

– Jeg er veldig redd for familien min og vil ikke utsette dem for enda mer fare på grunn av meg og mitt arbeid, sier aktivisten.

Norge har sammen med Estland tatt initiativ til et krisemøte i FNs sikkerhetsråd for å vurdere situasjonen i Afghanistan. Fra norsk side vil fokuset være å samle medlemslandene rundt et felles budskap til den afghanske overgangsregjeringen om å ivareta menneskerettigheter og humanitærretten i landet.

– På lengre sikt er jeg bekymret for situasjonen for menneskerettighetene og for rettighetene og mulighetene for jenter og kvinner i Afghanistan, sier Ine Eriksen Søreide (H).

Taliban-soldater står vakt utenfor flyplassen i Kabul mandag morgen.

Taliban-soldater står vakt utenfor flyplassen i Kabul mandag morgen.

Foto: STRINGER / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt