NRK Meny
Normal

Kvinner som deltok i massesterilisering døde trolig av rottegift

Legemiddelet som skal ha kostet en rekke indiske kvinner livet, inneholdt trolig et kjemisk stoff som benyttes i rottegift.

Kvinner sørger over dødsfallet til vennen etter sterilisring ved CIMS hospital i Bilaspur

Her ser vi to uidentifiserte kvinner sørge ved siden av liket av en kvinne inne en ambulanse utenfor Chhattisgarh Institute of Medical Sciences (CIMS) sykehus i Bilaspur, i den østlige indiske delstaten Chhattisgarh, etter at femten kvinner døde, og svært mange er syke etter å ha blitt sterilisert, 12. november 2014.

Foto: STRINGER/INDIA / Reuters

Minst 15 kvinner er meldt døde og mange er kritisk syke etter å ha gjennomgått steriliserings-kirurgi på en av myndighetenes massesteriliserings-klinikker.

Legene er anklaget for å bruke rustent utstyr i en skitten operasjonsstue, skriver Reuters. Mer enn 80 kvinner ble operert lørdag hvor den antatte sinkfosid-forgiftningen skjedde. Massesteriliseringsleirer holdes jevnlig i India som en del av en langvarig innsats for å kontrollere befolkningsveksten.

Roop Chand Srivastava sørger over kona Phool Bai Srivastava som døde etter sterilisering

Roop Chand Srivastava sørger over kona Phool Bai Srivastava som er en av kvinnene som døde etter steriliseringen.

Foto: Sanjay Kanojia / Afp

Klinikken som utførte steriliseringen skylder på legemiddelet Ciprocin 500 som ble gitt til kvinnene etter inngrepet, og fredag ble eierne av et legemiddelselskap pågrepet og siktet for svindel.

Utfallet av steriliseringene har skapt opptøyer, og demonstranter krever en reform av landets familieplanleggingspolitikk.

Inneholdt sinkfosfid

Foreløpige tester av legemiddelet som ble benyttet, viste seg å inneholde sinkfosfid, en kjemisk forbindelse som blant annet benyttes i rottegift, opplyser en talsmann for de lokale myndighetene i Bilaspur-distriktet.

Ifølge talsmannen Siddhartha Pardeshi er det også funnet sinkfosfid i produksjonslokalene til legemiddelfirmaet Mahawar Pharmaceuticals, som står i sentrum for skandalen.

Legemiddelet man mistenker tok livet av kvinnene, blir nå sendt til laboratorier i New Delhi og Kolkata for ytterligere analyse.

– Symptomer på pasientene er også forenelig med sinkfosfid-forgiftning, sier Pardeshi.

Flere kvinner som deltok i massesteriliseringen, har de siste dagene oppsøkt distriktets største sykehus og klaget over oppkast, svimmelhet og oppblåsthet, forteller en talsmann.

Myndighetene har beslaglagt 200.000 tabletter av typen Ciprocin 500, samt 4 millioner andre tabletter produsert av Mahawar Pharmaceuticals.

Familiemedlemmer av Phool Bai Srivastava

Familiemedlmemmer av Phool Bai Srivastava tar seg av det lille barnet hennes, i Amsena, like utenfor Bilaspur, 15. november 2014.

Foto: Sanjay Kanojia / Afp

83 operert på fem timer

Sterilisering er en av de mest utbredte familieplanleggingsmetodene i India.

Med sine drøyt 1,2 milliarder innbyggere er India verdens nest største land, målt etter folketall. Bare Kina har flere innbyggere, rundt 1,4 milliarder.

Onsdag kveld ble en lege pågrepet og avhørt. I løpet av fem timer opererte legen 83 kvinner i landsbyen Pendari i Bilaspur-distriktet.

– Det var ikke min skyld. Administrasjonen presser meg til å nå målene, sier legen til indisk TV. Han sier inngrepene gikk bra, men skylder på medisinene som ble gitt til kvinnene.

Belønnes for sterilisering

Lokale myndigheter i India tilbyr ofte belønning som biler og elektriske varer til par som stiller frivillig til sterilisering, i et forsøk på å kontrollere landets innbyggertall.

Dette er ikke første gang myndighetene i India får kritikk for sine steriliseringsprogram.

For ett år siden dokumenterte lokale medier at bevisstløse kvinner ble dumpet på et jorde i de østlige delene i landet etter at de hadde blitt sterilisert. Saken fikk stor oppmerksomhet og avslørte at lokale sykehus gjennomførte inngrepene uten å ha det rette utstyret.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt