NRK Meny
Normal

Kvinner på flukt i Europa opplever overgrep

Kvinner på flukt gjennom Europa blir mishandlet og misbrukt, og de får ikke den nødvendige beskyttelse av myndigheter og hjelpeorganisasjoner, advarer Amnesty International.

En kvinne med barn på flukt hviler ut på en bensinstasjon i Krotatia, 18. september, 2015.

En kvinne med barn på flukt hviler ut blant mange andre flyktninger på en bensinstasjon i Krotatia, 18. september, 2015.

Foto: LASZLO BALOGH / Reuters

Menneskerettighetsorganisasjonen har intervjuet en rekke kvinner fra Syria og Irak som har flyktet via Tyrkia, Hellas og land på Balkan. De fleste av dem befinner seg i dag i Tyskland, men noen er også intervjuet på et mottakssenter i Norge.

Kvinnene forteller om frykt, mishandling og seksuelle overgrep fra menneskesmuglere, grensevakter og andre flyktninger på sin ferd gjennom Europa.

En syrisk kvinne krysser grensen til Tyrkia med barna sine, 15. juni, 2015.

En syrisk kvinne krysser grensen til Tyrkia med barna sine, 15. juni, 2015.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

Lite beskyttelse

– Etter å ha levd med krigens grusomheter i Irak og Syria, har disse kvinnene satt alt på spill for å søke beskyttelse for seg selv og barna sine. Men fra det øyeblikk de legger ut på denne reisen, blir de på nytt utsatt for vold og utnyttelse og de får lite hjelp og beskyttelse, sier Tirana Hassan i Amnesty International.

– Dersom denne humanitære krisen hadde skjedd et annet sted i verden, ville vi ha forventet strakstiltak for å beskytte dem som har størst risiko for å bli utsatt for misbruk, blant dem kvinner som reiser alene eller med barn. Det ville i det minste ha blitt satt opp godt belyste toaletter og trygge overnattingsplasser for dem, sier Hassan som leder Amnestys avdeling for krisehåndtering.

– Disse kvinnene og barna deres har flyktet fra noen av verdens farligste områder, og det er skammelig at de fortsatt skal være i fare når de kommer til Europa, sier hun.

En syrisk kvinne på flukt skifter på babyen sin på den gresk-makedonske grensen, 5. desember, 2015.

En syrisk kvinne på flukt skifter på babyen sin på den gresk-makedonske grensen, 5. desember, 2015.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Leire og mottak

Aller størst risiko løper de kvinnelige flyktningene i transittleire i Ungarn, Kroatia og Hellas, der de må sove side ved side med hundrevis av mannlige flyktninger.

Noen steder forlater kvinnene slike leire, for i stedet å sove under åpen himmel der de føler seg tryggere.

Kvinnene forteller også at de føler seg utrygge på tyske asylmottak fordi de må dele toaletter og baderom med menn.

Må få trygge ruter

Det må gjøres mer for å sikre at kvinner på flukt, særlig de mest utsatte, får særbehandling slik at de får den nødvendige beskyttelse, slår Amnesty fast.

– Ingen burde i utgangspunktet måtte legge ut på denne farlige ferden. Den beste måten å hindre utnyttelse og overgrep fra menneskesmuglere på, er at europeiske myndigheter tillater trygge og lovlige fluktruter. Det er helt uakseptabelt at de som ikke har noe annet valg, blir utsatt for ytterligere ydmykelse og utrygghet på sin ferd gjennom Europa, sier Tirana Hassan.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt