Hopp til innhold

– Handler ikke om partipolitikk, men om hvordan kvinner behandles

16 kvinner som står fram med anklager mot USAs president om seksuell trakassering, håper #metoo-kampanjen skal presse Kongressen til å granske Donald Trump.

Rachel Crooks, Jessica Leeds og Samantha Holvey

GJØR ET NYTT FORSØK: Rachel Crooks (t.v.), Jessica Leeds og Samantha Holvey er skuffet over at deres Trump-anklager ikke fikk noen konsekvens da de stod fram under presidentvalgkampen i fjor.

– Ingen av oss ønsker denne oppmerksomheten, men dette er viktig, så når vi blir spurt, snakker vi, sier Jessica Leeds.

Kvinnen med det gråhvite håret fortalte igjen under pressekonferansen mandag om det angivelige møtet med Donald Trump for mer enn 35 år siden:

– Han kastet seg over meg, befølte meg. Da hånda hans var på vei under skjørtet, klarte jeg å rive meg løs, hevder Leeds.

Rachel Crooks og Samantha Holvey hevder Trump henholdsvis skal ha tvangskysset Crooks for 12 år siden, og at han i 2006 skal ha gått rundt i garderoben til deltakerne i en missekonkurranse.

Trump blånekter

I filmen produsert av selskapet Brave New Film står 16 kvinner frem med anklager mot Trump. Filmen ble sluppet i november på internett.

Trump ble møtt av anklagene om seksuell trakassering allerede under valgkampen i fjor, og har til nå kategorisk avvist dem.

Det hvite hus beskyldte kvinnene igjen mandag for å lyve. De mener trakasseringsanklagene er gammelt nytt, mangler bevis og er politisk motivert. På en pressekonferanse i Det hvite hus mandag kveld sier pressetalskvinne Sarah Sanders at Trump nekter for påstandene.

– Presidentet har nektet for anklagene, og øyevitner søtter presidentens versjon, sier hun.

Hun sier også at det amerikanske folket visste om disse anklagene da de stemte på presidenten.

Laster Twitter-innhold

Crooks, Leeds og Holvey er skuffet over at deres historier ikke har fått noen konsekvenser, og gjør derfor et nytt forsøk gjennom filmen.

– Folk blir holdt ansvarlige, men ikke vår president. Isteden har Det hvite hus lagt seg i selen for å stemple oss som løgnere.

Holvey håper Kongressen skal starte en granskning av anklagene.

– De har etterforsket andre politikere, så hvorfor ikke Trump? Dette handler ikke om partipolitikk, men om hvordan kvinner behandles hver dag.

Disse falske anklagene, som ifølge øyenvitner i de fleste tilfeller er omstridte, ble tilbakevist under fjorårets valgkamp, og det amerikanske folk sa sitt ved å sørge for en klar seier for Trump (...) Timingen og absurditeten i disse falske anklagene taler for seg selv.

Det hvite hus

Dagen før viktig delstatsvalg

Trakasseringspåstandene kommer opp igjen rett før det viktige senatsvalget i Alabama tirsdag.

Der kjemper den omstridte republikaneren Roy Moore og demokraten Doug Jones om senatsplassen til Jeff Sessions, som ble justisminister.

Trump støtter åpent Moore, som er anklaget for trakassering av flere mindreårige jenter. Hans motstander bruker trakasseringspåstandene aktivt i valgkampen. Moore benekter anklagene.

Den siste tiden har både republikanere og demokrater måtte trekke seg fra høye verv i amerikansk politikk etter anklager om seksuelle overgrep og trakassering.

Hele videoen fra 2005

HØR OPPTAKET: Seksuell trakassering og seksuelle overgrep var ett av hovedtemaene i presidentvalgkampen i 2016, etter at en video fra 2005 viste at Donald Trump skrøt av at han kunne kysse og ta på kvinner mot deres vilje. Trump har beklaget det han sa i opptaket fra 2005.

– Får ingen faktisk konsekvens for presidenten

Henrik Heldahl, fra amerikanskpolitikk.no, sier til NRK at det er fullt mulig at Kongressen starter etterforskning av presidenten, selv om republikanerne har flertall.

– Det kan hende de bukker under for press.

Heldahl tror imidlertid at en slik etterforskning i Kongressen ikke vil føre til at Trump må gå av som president.

– Anklager om upassende oppførsel eller seksuell trakassering er ikke noe som kan føre til riksrett. En etterforskning i Kongressen får ingen faktiske konsekvenser for Trump som president, men Demokratene og pressen kan bruke det.

SISTE NYTT

Siste nytt