Normal

Syriske kvinner: – Vi vil ha mennene våre tilbake

Syriske myndigheter har løslatt om lag 100 menn etter at hundrevis av kvinner og barn sperret en hovedvei langs kysten og krevde at ektemennene og fedrene deres måtte slippes fri.

Demonstrasjoner i Syria

Syriske kvinner og barn blokkerte en av hovedveiene for å få ektemenne og fedre løslatt, og lyktes.

Foto: Ap

Syriske kvinner blokkerer motorvei (mobilfoto)

I dette mobilfotoet fra demonstrantene selv sees det hvordan de var klare for å bli sittende en stund.

Foto: Ap

Sikkerhetsstyrker arresterte tirsdag cirka 200 menn i byene Baida og Banias, angivelig fordi de hadde deltatt i demonstrasjoner mot regimet forrige uke.

Les også: - Flere demonstranter skutt i Syria

Kvinner og barn reagerte på arrestasjonene med en protestmarsj som blokkerte en av hovedveiene i Syria.

– Vi vil ha mennene våre tilbake, ropte kvinnene sier øyenvitner til nyhetsbyrået AP.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Syrian Observatory for Human Rights demonstrerte også kvinner i selve byen Banias. Også disse demonstrantene hadde et klart og tydelig krav ifølge organisasjonen.

– Kvinnene fra Baida er ute i gatene. De vil ha menene sine tilbake, sa menneskerettighetsorganisasjonen til journalister.

Kvinneprotest på motorvei i Syria
Foto: HO / Reuters

Løslot noen for å blidgjøre kvinnene

I noe som kan tolkes som et forsøk på å blidgjøre de demonstrerende kvinnene og barna valgte myndighetene å løslate rundt 100 av de arresterte mennene. De løslatte skal ifølge øyenvitner ha blitt sluppet fri og fraktet til stedet der kvinnene ropte sine slagord.

– Da folkemengden fikk høre om løslatelsene, ropte de av glede, men de lovet også å fortsette protesten til alle mennene er sluppet fri, sier en ikke-navngitt aktivist.

Det har den siste tiden vært demonstrasjoner i flere byer i Syria i protest mot det syriske regimet. Tidligere har disse demonstrasjonene ført til voldelige sammenstøt med politi og militærstyrker.

Også i en av begravelsene etter et slikt sammenstøt i Deraa endte det med at skudd ble avfyrt.

Tidligere har demonstrasjonene i all hovedsak skjedd i byer som Deraa, Latakia og Banias sør i landet, men i dag kom det også meldinger om at protestene spredde seg.

Video Syriske kvinner fikk mennene fri

Syriske kvinner fikk mennene fri.

Sprer seg til Aleppo

Protestene mot det syriske regimet spredte seg i dag til byen Aleppo, der flere hundre studenter skal ha deltatt i en demonstrasjon for større frihet.

Ifølge en aktivist deltok cirka 500 studenter i demonstrasjonen på det litteraturvitenskapelige fakultetet. Politiet skal ha pågrepet flere personer etter at folk begynte å slåss med bare knyttnevene, ifølge en kurdisk menneskerettsaktivist.

Aleppo er Syrias nest største by og ligger nord i landet. Til nå har demonstrasjonene mot regimet vært konsentrert om byer lenger sør, særlig Deraa, Latakia og Banias, der flere titalls demonstranter er blitt drept av sikkerhetsstyrker.

Det er første gang det meldes om demonstrasjoner i Aleppo etter at reformtilhengere begynte å protestere mot regimet i midten av mars.

Det ble onsdag også meldt om mindre demonstrasjoner i hovedstaden Damaskus, mens tusenvis av kvinner deltok i en protestaksjon på en kystvei nord i landet. Kvinnene sperret deler av veien mens de krevde at myndighetene løslater hundrevis av personer som er arrestert under sammenstøt i byene Banias og Baida. Det opplyser Rami Abdel Raham, en menneskerettsaktivist med base i London.

Syriske myndigheter viste onsdag fram tre arresterte menn på den statlige fjernsynskanalen. De tre er pågrepet i forbindelse med uroen, og alle innrømmet å være medlemmer av en «væpnet terroristgjeng».

De sa også at de hadde mottatt penger og våpen fra utlandet, spesielt fra Libanon, for å «skape uro i Syria».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt