Kvinnene styrket i USAs politikk

Ekstreme abortuttalelser og høyrevridde kandidater ødela for Republikanerne ved kongressvalget. Det åpnet dørene for flere kvinnelige demokratiske kandidater.

Claire McCaskill

Claire McCaskill kunne juble etter at hun sikret seg nye seks år i Senatet. Og hun får selskap av flere kvinner.

Foto: Whitney Curtis / Afp

Senatet har nå 20 kvinner, og ropene på en kvinnelig president om fire år tiltar i styrke.

Røyk på abortuttalelser

En av dem som hadde god grunn til å glede seg over valgnatten var senator Claire McCaskill. Gjenvalget hennes hang i en svært tynn tråd da valgkampen startet.

For Missouri er en ganske så republikansk delstat, og McCaskill var en av dem som ble båret inn i Senatet i 2006, på en bølge av motstand mot George W. Bush.

Men i august i år stilte motkandidaten hennes opp i et TV intervju.

Kort innslag med kongresspolitikar Todd Akin om abort og graviditet.

Video: Todd Akin ble verdensberømt for sine uttalelser om abort.

Han påsto at en kvinne ikke kunne bli gravid etter en voldtekt og introduserte begrepet legitim voldtekt for amerikanerne.

Akins uttalelser ødela ikke bare for ham selv. De bidro også til at mange kvinner i USA vendte seg bort fra det republikanske partiet.

– Republikanerne hadde nemlig en reell mulighet til å ta tilbake flertallet i Senatet ved dette valget, men ekstreme kandidater som Akin ødela for dem, sier kommentator John Dickerson i nyhetsmagasinet Slate.

Åpnet homofil

I stedet for fikk Demokratene tre nye kvinner i senatet.

En av dem var Tammy Baldwin fra Wisconsin, hun er til og med lesbisk.

Hun er den første åpent homofile politikeren i Senatet. Og homoaktivister i USA jubler over både dette og at velgere i fire delstater sa ja til homofile ekteskap i folkeavstemninger 6. november.

Kvinneandelen i amerikansk politikk er svært lav sammenlignet med mange andre vestlige land. En femdel av senatet er kvinner. For representantenes hus er andelen langt lavere.

Men årets valg markerer et skille.

Det er nå 20 kvinner i senatet. De har planer om å markere seg kraftig de neste årene.

Ikke minst Elizabeth Warren, Harvard-professoren som klarte å kapre Ted Kennedys gamle senatssete.

Kvinner i USA har fortsatt en brattere vei mot toppen i amerikansk politikk enn menn. Mangelen på en familiepolitikk gjør at mange mødre må sette karrieren på vent når de får barn.

De venter til barna er store med å bli politikere. Som for eksempel tidligere Kongressleder Nancy Pelosi, hun var 47 år da hun ble valgt inn i kongressen.

Mange mannlige representanter kom til Washington 10 eller 15 år tidligere i livet.

Clinton tilbake?

Michelle Obama snakker helst om sin rolle som mor når hun blir intervjuet, men USAs førstedame er en sylskarp jurist som mange spår en lysende karriere når hun er ferdig med barneoppdragelsen og førstedamejobben.

Men det er en kvinne som ruver over alle andre i amerikansk politikk. Mange har allerede satt tallet 2016 bak navnet hennes.

Hillary Clinton går snart av som utenriksminister. Hun har ikke hatt ferie på 12 år, sier hun. Og trenger en pause.

Gang på gang har hun sagt at hun ikke vil stille som presidentkandidat igjen, men oppfordringene om at hun må gjøre nettopp det, kommer fra stadig flere hold.

Hillary Rodham Clinton

Hillary Clinton er bookmakernes favoritt til å bli den neste demokratiske presidentkandidaten. Til tross for at hun nekter å stille.

Foto: HEKTOR PUSTINA / Ap

Denne uka meldte mangemilliardæren og rikssynser Warren Buffet seg på.

– Vi har ingen som bedre kvalifisert enn henne, sa Buffet til CNN på onsdag.

Hillary Clinton vil være 69 år i 2016, men hun vil til gjengjeld ha gjort det aller meste en kan gjøre i amerikansk politikk.

Hun har vært førstedame, senator, presidentkandidat og utenriksminister.

Det er tøft å nå toppen som kvinne i amerikansk politikk. Det viste nominasjonskampen for fire år siden klart. Hillary Clinton er den eneste som kan bryte igjennom det ultimate glasstaket, mener stadig flere i USA.

SISTE NYTT

Siste nytt