NRK Meny
Normal

Irans eneste kvinnelige minister ble sparket etter å ha kritisert kolleger

Irans president Mahmoud Ahmadinejad ga torsdag sin eneste kvinnelige minister, helseminister Marzieh Vahid Dastjerdi, sparken.

Marzieh Vahid Dastjerdi

Marzieh Vahid Dastjerdi ble i 2009 landets første kvinnelige minister.

Foto: ATTA KENARE / AFP

Dastjerdi har den senere tiden kommet med krass kritikk mot sine kolleger som ikke har lykkes i å skaffe tilveie midler for livsnødvendige medisiner i landet.

Det har blitt kjent at landet mangler medisiner til behandling av blant annet ulike kreftformer, multippel sklerose og blodsykdommer. Og forrige måned uttalte Dastjerdi at kun en firedel av de $2,4 milliardene som har vært øremerket medisinimport har blitt anskaffet i løpet av det siste året.

Det har, påpekte hun, vært mangel på utenlandsk valuta til leveransene, skriver Reuters.

– Medisiner er viktigere enn brød. Jeg har hørt at luksusbiler har blitt importert med subsidierte dollar, men jeg vet ikke hva som har skjedd med dollarene som skulle ha blitt skaffet for å importere medisiner, uttalte Dastjerdi på statlig fjernsyn.

Iranske myndigheter har lagt skylden på sanksjoner innført av USA og EU, men regjeringen har likevel blitt kraftig kritisert for ikke å håndtere situasjonen bedre.

President Mahmoud Ahmadinejads rivaler anklager ham for å forverre effekten av sanksjonene gjennom dårlig styring og kameraderi.

Han har torsdag kommet med en kort pressemelding hvor han uttaler at Mohammad Hassan Tariqat overtar jobben til Dastjerdi.

«Jeg merker meg ditt engasjement og verdifulle erfaring (...) og utnevner deg som helseminister» heter det i meldingen som er spredt i iransk media.

Dastjerdi ble i 2009 landets første og eneste kvinnelig regjeringsminister siden den islamske republikken ble opprettet i 1979. Hun er sett på som politisk konservativ, men har likevel vært en forkjemper for at kvinner skal ha en større rolle i samfunnet.

Les mer: Massiv støtte i nasjonalforsamlingen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt