«Kvinnen i rødt» har blitt et symbol på de Tyrkiske-protestene

Bildene av «kvinnen i rødt» som blir sprayet ned med tåregass av tyrkisk politi har gått verden rundt, og står nå som et symbol på den overdrevne maktbruken mange mener tyrkiske myndigheter har brukt mot demonstrantene.

Kvinne i rødt sprayes ned av tåregass i Tyrkia

Kvinnen som demonstrerte mot huggingen av noen trær i en park i Istanbul forrige freda er blitt et symbol for demonstrantene.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

I en fin rød kjole står kvinnen foran politiet på Taksim-plassen i Istanbul, mens en av politimennene forbereder en tåregasspatron og sprayer den unge kvinnen ned.

Klistremerker og graffiti

– Vi skal bare bruke tåregass som en siste utvei, skal politisjefen i Istanbul ha gitt sine styrker beskjed om. Bildene som nå går verden rundt viser noe helt annet.

Med bare en veske over skulderen dekker hun over munnen for å beskytte seg, mens politimannen fortsetter å spraye tåregass mot de andre demonstrantene bak henne.

Bildet er nå kopiert på klistremerker og blir sprayet som graffiti av demonstranter i hele Tyrkia.

«Jo mer du sprayer, jo større blir vi» heter det på en av plakatene.

Nye uroligheter

Også natt til onsdag brukte politiet vannkanoner og tåregass mot demonstrantene både i Istanbul, Ankara og i andre byer i Tyrkia.

Til nå har to personer mistet livet i de seks dager lange opptøyene. Som startet på grunn av motstand mot byggingen av et kjøpesenter i en park i Istanbul, men har siden utviklet seg til en kamp mellom demonstranter og statsminister Recep Tayyip Erdogans regjering.

Bilde av kvinne som blir sprayet med tåregass i Tyrkia

Mens politimannen sprayer ut tåregassen mot demonstrantene, snur kvinnen seg bort for å beskytte seg selv.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Demonstrantene som nå går til felts mot regjeringen, kommer fra et bredt politisk spekter. Her er miljøvernere, nasjonalister og folk fra den harde venstrefløyen, som forenes i et voldsomt raseri mot Erdogan.

Taktfast blir det ropt: – Gå av, Tayyip! Gå av, Tayyip! Se hvor mange vi er!

Misnøyen mot statsministerne har vokst gradvis den siste tiden og da nasjonalforsamlingen i forrige uke vedtok strammere regler for salg og bruk av alkohol, og Erdogan gikk i et fjernsynsintervju sist søndag langt i å stemple alle som bruker alkohol som alkoholikere, reagerte mange. Så mye at Erdogan måtte nyansere uttalelsen noe i ettertid.

Hans motstandere mener muslimen Erdogan forsøker å påtvinge folket i en ikke-religiøs stat sine egne religiøse verdier. Og statsministeren gjør ikke stemningen mildere ved å stemple motstanderne som «vandaler».

Erdogan er i Algerie for andre dag på rad, på et fire dagers offisielt besøk i Nord-Afrika.

Protestbølgen har spredd seg til hele Tyrkia. Tirsdag kveld sluttet også flere fotballtilhengere som kom fra Besiktas-kamp, seg til demonstrantene på Taksim-plassen i Istanbul. Plassen har blitt det symbolske hjertet for protestbølgen som nå har spredd seg til byer i hele Tyrkia.

SISTE NYTT

Siste nytt