NRK Meny
Normal

Kvinne i Sverige smittet av meslinger

Det første tilfellet av meslinger er påvist i Göteborg i Sverige. Den smittede kvinnen, som ikke var vaksinert, skal ha blitt smittet på reise i Tyskland.

MMR-vaksine

Den smittede kvinnen var ikke vaksinert mot meslinger.

Foto: BRIAN SNYDER / Reuters

Tilfellet er det første i Sverige som kobles til det store utbruddet som pågår i Europa.

Helsemyndighetene i Vestre Götaland kartelegger nå hvor kvinnen har vært time for time for å finne ut hvem hun kan ha smittet, melder Sveriges Radio.

Sykdommen er meget smittsom og lege Leif Dotevall sier til den svenske kringkasteren at man ikke skal sette seg i et vanlig venteværelse hvis man mistenker at man er smittet.

Siden starten av 2014 har 22.000 tilfeller av meslinger i sju europeiske land blitt rapportert til Verdens helseorganisasjon (WHO).

Den kraftige økningen i antallet smittetilfeller av den smittsomme virussykdommen får WHO til å slå alarm.

– Vi må jobbe sammen, uten flere forsinkelser, for å fjerne hullene i immuniteten mot sykdommen, sier Zsuzsanna Jakab, europeisk direktør i WHO, ifølge AFP.

WHO krever nå at europeiske land får opp antallet vaksinasjoner og gjør det de kan for å hindre at viruset sprer seg.

Flere vaksinerer

I Norge har helsestasjoner merket en økt pågang tter at en 18 måneder gammel tysk gutt døde av meslinger.

– Vi har hatt en liten storm av folk som ringer, sa Ingerlise Skarø, som er fagsjef for forebyggende helse blant barn og unge i Nesodden kommune.

Nesodden har hatt lavere deltakelse i vaksineprogrammet enn gjennomsnittet i Norge. Men meslingutbruddene i Tyskland og USA har ikke gått upåaktet hen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt