Kvinne gruppevoldtatt under innsettelsen av president Sisi i Egypt

Mens egypterne feiret sin nye president med fyrverkeri på Tahrirplassen, ble nok en ung kvinne offer for et brutalt seksuelt overgrep av en gruppe menn i folkemengden.

Folkemengde på Tahrir-plassen feirer insettelsen av president Abdel-Fatah al-Sisi.

Folkemengde på Tahrir-plassen feirer insettelsen av president Abdel-Fatah al-Sisi.

Foto: Thomas Hartwell Thomas Hartwell / AP/Scanpix Ap

En video som angivelig er filmet under insettelsesseremonien søndag, viser hvordan en ung kvinne får revet av klærne av av en gruppe menn i folkemengden.

Mennene roper og holder kvinnen fast og forgriper seg på henne. Kvinnen ender opp blodig og kraftig forslått.

Mobilvideoen har siden søndag blitt spredd gjennom sosiale medier, og har på ny satt søkelys på behandlingen av kvinner i dagens Egypt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Voldtekt i Kairo

Skjermdump fra videoen som angivelig viser et brutalt overgrep mot en kvinne i folkemengden på Tahrirplassen søndag.

Foto: Skjermdump Youtube

– Seksuell terrorisme

Tirsdag var den brutale videoen førstesidestoff i flere av landets aviser.

«Henrett dem», skriver den regjeringsvennlige avisa Al-Watan på førstesiden tirsdag.

Denne type overgrep mot kvinner i det offentlige rom har skjedd ved en rekke anledninger siden den arabiske våren og revolusjonen i landet.

Overgrepene har både skjedd mot egyptiske kvinner, men også mot utenlandske kvinnelige journalister som har vært på jobb i landet for å dekke revolusjonen.

– Hvor langt skal dette gå? Seksuelle overgrep fra mobben har blitt en del av vår virkelighet. Dette er seksuell terrorisme, sier Zeinab Sabet i aktivistgruppen Verdighet uten grenser.

Skåldet naken kvinne

Overgrepet som ble filmet var bare ett av ni som angivelig skal ha skjedd under feiringen av innsettelsen av Abdel Fattah al-Sisi i forrige uke.

Ifølge påtalemyndigheten er tre menn i varetekt etter å ha revet klærne av en kvinne på Tahrirplassen for så å skålde henne med kokende vann.

Lara Logan

I februar 2011 skal den amerikanske journalisten Lara Logan ha blitt utsatt for vold og gruppevoldtekt på Tahrir-plassen.

Foto: HO / Reuters

De tre mennene skal like etter ha gått til angrep på kvinnens datter.

Mandag opplyste myndighetene at ytterligere sju menn er arrestert for seksuelle overgrep i forbindelse med feiringen.

– Myndighetene bryr seg ikke

Fram til denne måneden har ikke denne typen seksuell trakassering vært en del av det egyptiske lovverket.

I forrige uke ble loven vedtatt, og overgrep som de man på nytt har sett i landet kan nå straffes med fengsel og bøter.

Men flere organisasjoner mener loven i seg selv ikke er nok, og at det må en målrettet strategi til for å stanse disse angrepene på kvinner i landet.

– Det faktum at dette nå skjer igjen, viser at myndighetene ikke bryr seg, sier Sabet til nyhetsbyrået AFP.

En talsmann for president Sisi sier innenriksminister Mohamed Ibrahim har fått klar instruks om at den nye loven skal håndheves strengt.

99 prosent utsatt for overgrep

En studie publisert av FN i 2013 viser at mer enn 99 prosent av egyptiske kvinner har blitt utsatt for en eller annen form for seksuell trakassering eller overgrep.

Kvinnene i den arabiske verdens mest folkerike land blir trakassert uavhengig om de kler seg konservativt eller vestlig, viser studien.

Etter at Hosni Mubarak ble styrtet i 2011 har problemet bare blitt verre, og jevnlig blir kvinner angrepet av mobben i og rundt den symbolsk viktige Tahrirplassen i Kairo.

Mellom november 2012 og juni 2013 ble det registrert rundt 250 tilfeller av seksuelle angrep i Kairo, ifølge aktivister.

Eksperter sier økende arbeidsledighet, høye bryllupskostnader og at utenomekteskapelig sex er synd, er noe av årsaken til økningen.

Under valgkampen har Sisi gjentatte ganger fridd til kvinnene i landet, men beskyldes for å ha vært vag om hvordan han tenker å håndtere den seksuelle volden i landet.

– Jeg kan ikke stole på en president som rettferdiggjorde «jomfrutester» i 2011. Jeg tror ikke kvinners rettigheter og kampen mot seksuelle angrep og voldtekt er en del av hans planer, sier Sabet.

SISTE NYTT

Siste nytt