Hopp til innhold

Ultraortodokse menn nekter å sitte ved siden av kvinner på fly

82-årige Renee Rabinowitz går til rettssak mot det israelske flyselskapet El Al. Den pensjonerte advokaten finner seg ikke i at kabinpersonalet flyttet henne fordi en ultraortodoks mann nektet å sitte ved siden av henne.

ISRAEL AIRLINE FEMINIST 1 Renee Rabinowitz, a retired lawyer with a Ph.D. in educational psychology, at her home in Jerusalem.

GÅR TIL SAK: Den pensjonerte juristen Renee Rabinowitz sier det ikke finnes noe sted i Torah'en der det står at en mann ikke kan sitte ved siden av en kvinne på et offentlig sted. Rabonowitz er født i Belgia, men familien flyktet fra nazistene i 1941 og bosatte seg i etter hvert i USA.

Foto: URIEL SINAI / NYT

At ultraortodokse menn nekter å sette seg når de oppdager at de skal sitte ved siden av en kvinnelig passasjer er et økende problem på fly til og fra Israel.

Mer enn 7500 kvinner har klaget til El Al etter å ha opplevd det samme som Renee Rabinowitz.

På en flight fra New York til Tel Aviv satte Rabinowitz seg i setet sitt på businessclass. Deretter kom mannen som hadde nabosetet. Han var ikledd lang svart frakk og hadde hengelokker ved ørene. Mannen tilkalte kabinpersonalet for en prat. Deretter ble Rabinowitz tilbudt et "bedre sete" av purseren.

– Men dette er jo ikke et bedre sete, sa Rabinowitz. Hun spurte om den ultraortodokse mannen hadde forlangt å få henne flyttet. Det bekreftet den kabinansatte.

Ultraortodokse jøder

FOR SEGREGERING: At ultraortodokse jøder ikke vil sitte ved siden av kvinner på fly har ført til flere forsinkelser.

Foto: BENDIKSBY, TERJE / SCANPIX

Prinsipiell sak

Nå går Rabinowitz til sak mot El Al for kjønnsdiskriminering.

– For meg er ikke dette personlig, sier hun til New York Times.

– Saken er intellektuell, ideologisk og juridisk. Jeg er en eldre kvinne, jeg er utdannet og jeg har reist verden rundt. Og så skal en tilfeldig kar kunne bestemme at jeg ikke skal sitte ved siden av ham? Hvorfor? spør Rabinowitz som er religiøs, holder kosher og som er enke etter en rabbiner.

Mideast Israel Jewish Women Photo Essay Anat Hoffman

AKTIVIST: I mange år har Anat Hoffman kjempet mot religiøs diskriminering.

Foto: Sebastian Scheiner / Ap

Det er organisasjonen IRAC, Israel Religious Action Center, som tar saken til rettssystemet på vegne av Rabinowitz.

Økende problem

– Dette er et økende problem, sier IRAC's direktør Anat Hoffman til NRK.

– I alt 19 flyselskap flyr til Israel. El Al er størst, men dette gjelder også Delta, United, Lufthansa og andre. Hoffman hører det samme fra alle:

– Ultraortodokse menn nekter å sette seg ved siden av kvinner. De blir stående i midtgangen og flyet kan ikke ta av. Utålmodige passasjerer klager til kabinpersonalet som igjen presser kvinnene til å flytte seg, forklarer Hoffman.

De ultraortodokse mennene tolker Torah'en dit at menn ikke kan sitte ved siden av en kvinne de ikke er i nær slekt med.

– Dette er ulovlig, uetisk, ujødisk og urettferdig, sier Hoffman.

Mideast Israel Palestinians Conversion

VED KLAGEMUREN: Anat Hoffman føres bort av politiet etter en aksjon for 'Women of the Wall' som kjemper for at kvinner må få samme rettigheter som menn ved jødenes helligste sted. Hun bærer Torah-rullen, en oppgave bare menn har ved Klagemuren

Foto: Tara Todras-Whitehill / Ap

Flere seire

Den kjente aktivisten har kjempet mot kjønnssegregering i mange år, og har vunnet frem:

– Vi vant over busselskapene som tillot at kvinner ble plassert bakerst i bussen. Vi vant over kommuner som nektet kvinner å synge offentlig. Vi vant over radiokanalen som ikke tillot kvinner å snakke. Praksisen med kjønnssegregering er på vei ut, tror hun.

El Al selv sier at flyselskapet ikke har diskrimeniert noen. Flyselskapet forsøker derimot å komme alle flypassasjerenes krav i møte.