Hopp til innhold

Kuwait lover 4 milliarder dollar i hjelp til Egypt

KAIRO (NRK.no): Kuwait er langt fra alene i Midtøsten om å love støtte til Egypt etter avsettelsen av Mohammed Morsi.

Morsi-tilhengere demonstrerer i Kairo, Egypt

Tilhengere av den avsatte presidenten Muhammed Morsi demonstrerer i Kairos gater.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Analyse av Sigurd Falkenberg Mikkelsen

Lovnadene om pengestøtte kommer nesten samtidig som det er utstedt arrestordre mot mange sentrale medlemmer av Det muslimske brorskapet og drapene på over 50 demonstranter.

Maktforholdene endret i Midtøsten

Mens USA og Europa halvhjertet diskuterer om det som har skjedd her i Egypt den siste uka er et kupp eller ikke, viser ikke landene i regionen den samme tilbakeholdenheten.

Avsettelsen av president Mohammed Morsi har kastet om på maktforholdene i Midtøsten og hverken kritikere eller støttespillere har latt vente på seg.

Gulf-landene med Saudi-Arabia, Kuwait og De forente arabiske emirater gjør det de kan best, taler med sjekkhefte. Siden militæret fjernet Morsi fra makten, har de lovet ikke mindre enn 12 milliarder dollar i hjelp.

Den kommer i flere former, som olje, som innskudd i sentralbanken for eksempel, men den viser med all tydelighet hva disse landene mente om Morsi og Det muslimske brorskapet.

Kuwait lovet til og med sin del på 4 milliarder dollar tirsdag, dagen etter at over 50 demonstranter ble drept her i Kairo.

Tyrkia er taperen

Men det er ikke bare land med fete lommebøker som trekker et lettelsens sukk, det samme gjør kongedømmet Jordan som frykter at et brorskapsdominert Egypt vil sette deres styre i fare og ironisk nok, og Bashar al Assads Syria. De ser på dette som et slag mot opprørerne i landet hvor også Brorskapet har en viktig rolle.

For ikke å glemme at Morsi brøt de diplomatiske forbindelsene med Syria nylig, en beslutning som særlig gjorde livet vanskelig for de mange syriske flyktningene.

På den tapende siden av maktspillet har Tyrkia og Tayipp Erdogan, i kjent stil, vært mest høylytt. Han kan ikke skjønne hvorfor ikke Vesten vil kalle dette et kupp og spør seg om hvor det har blitt av de demokratiske idealene.

Han regjerer gjennom islamist-partiet AK Partiet og har lenge vært framholdt som et eksempel til etterfølgelse. I stedet står Tyrkia mer isolert igjen, selv om dramatikken i Egypt også har vært en kjærkommen anledning for Erdogan til å dra oppmerksomheten bort fra problemene han selv sliter med, som en fallende valuta og protester som blusser opp med ujevne mellomrom.

Sammen med Qatar har Erdogan drevet en ekspansiv politikk i kjølvannet av oppstandene i den arabiske verden i 2011, men også Qatar merkes nå av Morsis fall.

Tvunget til å forlate pressekonferanse

Det var Qatar som ga Egypt penger nok til å holde økonomien noenlunde flytende da Morsi styrte, og de har aktivt jobbet som diplomatiske støttespillere for Egypt fram til nå. I tillegg sees tv-kanalen Al Jazeera på som en viktig del av denne politikken. Kanalen sendes fra og finansieres av Qatar.

At ting ikke er helt som de har vært, eller kanskje at de er på vei til å bli slik de var før Hosni Mubarak ble styrtet, ble tydelig under en pressekonferanse i Kairo der militæret og politiet skulle gi sine versjoner av det som skjedde da demonstrantene ble drept mandag. Da ble nemlig Al Jazeeras journalister tvunget ut av salen, under påtrykk fra egyptiske journalister.

Egypt har ikke lenger den makten de hadde i den arabiske verden, men ringvirkningene av det som skjer her er store, og angår til syvende og sist hele området. Det er derfor alltid et høyt spill om Egypt, og nå er kortene delt ut på nytt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt