Kutter forretninger med Farouks far

Faren til Farouk Abdulhak, som er mistenkt for drapet på Martine Vik Magnussen, er fratatt eneretten til å importere bilmerket Mercedes til Jemen. Beslutningen er tatt etter at norske politikere har bedt store selskaper om å vurdere sine forbindelser med milliardæren Shaher Abdulhak.

Muren utenfor eiendommen til Shaher Abdulhak, faren til Farouk Abdulhak

Muren utenfor eiendommen til Shaher Abdulhak, faren til Farouk Abdulhak.

Foto: MOHAMMAD AL-QADHI / AP

Stortingspolitikere fra alle partiene tok i desember initiativ til å sende blant annet Coca Cola, Mercedes Benz-produsenten Daimler AG, elektronikkleverandørene Whirlpool og Philips, fotoutstyrprodusenten Xerox og vaskemiddelleverandøren Clorox et slikt brev, skriver VG Nett.

Skjuler sønnen i Jemen

Multimilliardæren Abdulhak har betydelige forretningsinteresser i olje- og brusindustrien. Britisk politi mener han bruker sin posisjon som en av Jemens mektigste menn til å skjule sønnen Farouk, som er siktet for drapet på Martine i London i 2008.

I brevet viser politikerne også til at Abdulhak, som har spesialagenturet for de store merkevarene i sin region, knyttes til både korrupsjon og uetisk forretningsvirksomhet.

Men de understreker at de ikke oppfordrer til noen boikott av Jemen-milliardærens forretningsimperium.

Daimler undersøker videre

Ifølge VG har politikerne fått svar fra Daimler AG, der det står:

«Vi tar deres bekymringer alvorlig. Daimler er strengt forpliktet av etiske retningslinjer, og vi forventer det samme av våre forretningspartnere. Basert på våre egne overveielser har vi allerede avsluttet distribusjonsrettighetene til United Engineering & Automobile Co. Ltd i Jemen, et selskap knyttet til Shaher Abdulhak. Forretningssamarbeidet vil bli effektuert i henhold til juridiske begrensninger i september 2011».

Daimler AG vil likevel ikke bekrefte overfor VG årsaken til at samarbeidet med Abdulhak er avsluttet.

– Våre kontrakter er konfidensielle, derfor kan jeg ikke gi deg noen detaljer rundt dette, sier talsperson Ute Vellberg til avisen.

Men i brevet til de norske politikerne skriver Daimler videre at de på bakgrunn av henvdendelsen vil sette i gang egne undersøkelser.

Daimlers brev er det første svaret som har kommet etter at brevene ble postlagt 4. desember, skriver VG Nett.

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.