Hopp til innhold

Kurdiske styrker på flukt i Nord-Irak

Irakiske regjeringsstyrker fortsetter fremrykkingen i det nordlige Irak. De kurdiske peshmerga-krigerne trekker seg tilbake og har overgitt nok en by til den irakiske hæren.

Irakiske barn tråkker på det kurdiske flagget i Kirkuk.

Irakiske barn tråkker på det kurdiske flagget i en gate inn mot Kirkuk. I går rykket den irakiske regjeringshæren inn i byen og jaget de kurdiske peshmerga-styrkene.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP

Etter at Kirkuk ble erobret i går har den irakiske regjeringshæren fortsatt vestover mot byen Sinjar. Denne byen var også under kurdisk kontroll, men peshmerga-styrkene valgte å trekke seg tilbake fremfor å forsvare byen.

Det er tirsdag ikke meldt om kamper ved eller i Sinjar. Byen skal nå være under irakisk kontroll.

Vender tilbake til Kirkuk

Samtidig som irakiske avdelinger tar kontroll over nye landområder og oljeanlegg vender tusenvis av sivile flyktninger tilbake til Kirkuk. Det skjer ett døgn etter at de reiste fra byen idet irakiske soldater overtok kontrollen. I løpet av tirsdag formiddag har en jevn strøm av flyktninger kommet tilbake.

Returen fant sted ett døgn etter at tusenvis av sivile, de aller fleste av dem kurdere, forlot Kirkuk i lange køer. Dette som følge av kamper mellom regjeringssoldater, med støtte fra militsgrupper, og kurdiske styrker.

Irakisk militssoldat som kjempet sammen med regjeringshæren mot kurdiske styrker i Kirkuk.

Irakisk militssoldat som kjempet sammen med regjeringshæren mot kurdiske styrker i Kirkuk.

Foto: Uncredited / AP

Irakiske styrker erklærte senere mandag at de hadde tatt kontroll over byen. De kurdiske styrkene trakk seg tilbake og ga fra seg kontrollen over byen etter noen timer.

Det utløste feiring blant Kirkuks arabiske og turkmenske innbyggere, mens kurdiske innbyggere valgte å forlate byen med kurs for Erbil, som er hovedstad i den selvstyrte kurdiske regionen. Mange av dem er nå i ferd med å vende tilbake.

Det bor nærmere en million mennesker i Kirkuk som er av stor militærstrategisk betydning. I og ved byen finnes også noen av verdens største oljeforekomster.

Irakiske regjeringssoldater rykker inn i Kirkuk.

Irakiske regjeringssoldater rykker inn i Kirkuk.

Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP

For kurderne er tapet av Kirkuk særlig smertefullt. Kirkuk blir av mange kurdere vurdert som en fremtidig hovedstad i et selvstendig Kurdistan.

Kampene mellom kurdere og irakere skjer kun to uker etter at de kjempet sammen mot terrorgruppen IS i det samme området.

Overtakelsen av Sinjar viser at den irakiske regjeringshæren fortsetter å ta områder som har vært under kurdisk kontroll.

Les også: Kurdisk plan om uavhengighet går i vasken

Kurderne ønsker dialog

Lederen for de kurdiske selvstyremyndighetene, Masoud Barzani, oppfordrer kurderne til å unngå borgerkrig.

Masoud Barzani er president for de kurdiske selvstyremyndigetene

Masoud Barzani er president for de kurdiske selvstyremyndighetene

Foto: Khalid Mohammed / AP

Det er ventet at Barzani vil komme med en offisiell uttalelse i løpet av tirsdag.

Hjelpeorganisasjonen International Rescue Committee (IRC) ber begge parter om å gjøre alt de kan for å beskytte sivile, og EUs utenrikssjef Federica Mogherini oppfordrer til dialog.

USA er alliert med både irakiske regjeringsstyrker og ulike kurdiske militsgrupper. De inngår i koalisjonen som kjemper mot terrorgruppen IS.

Les også: Norge har trent opp begge parter i slaget om Kirkuk

USAs president Donald Trump sa mandag at amerikanerne ikke vil ta side i konflikten mellom kurderne i Nord-Irak og regjeringen i Bagdad, og ber partene holde fokus på kampen mot IS.

USAs president Donald Trump ber både kurdere og irakere om å konsentrere seg om kampen mot IS.

USAs president Donald Trump ber både kurdere og irakere om å stå sammen og konsentrere seg om kampen mot IS.

Foto: SAUL LOEB / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt