Normal

Jernbur-video skaper frykt blant familier

I den irakiske byen Kirkuk lever familier i frykt etter offentliggjøringen av en video hvor IS viser frem 17 kurdiske soldater i oransje fangedrakt – inne i et jernbur.

Påståtte kurdiske fanger blir ført gjennom gatene i jernbur

Et nettsted har lagt ut en tre minutter lang video, som angivelig viser kurdiske fanger i jernbur. Kurdiske myndigheter arbeider for en fangeutveksling.

Foto: Propagandavideo

Familiene frykter de vil bli henrettet på samme måte som den jordanske piloten eller de egyptiske kristne i Libya.

I sin desperasjon har familiene nå valgt å ta til gatene.

Peshmergakrigere utenfor et oljefelt de har tatt tilbake fra IS

Peshmergakrigere utenfor oljefeltet Khubbaz nær Kirkuk i februar. De har tatt tilbake kontrollen over området etter kamper mot IS.

Foto: MARWAN IBRAHIM / Afp

Rundt 70 familiemedlemmer demonstrerte i Kirkuk i Irak for å forsøke å presse myndighetene til å få en til fangeutveksling med IS, ifølge en reporter på stedet for det kurdiske nettstedet Rudaw.

Mobilvideo

Videoen er ikke like profesjonell som andre videoer fra IS, den virker filmet med mobiltelefon. Men budskapet er ikke til å ta feil av:

De kurdiske soldatene blir paradert gjennom gatene i bur bakpå pickuptrucker med det sorte IS-flagget vaiende.

Tok tilbake Kirkuk

Ingen steder er så symbolladet for kurderne som Kirkuk, byen de mener er historisk kurdisk, men som offisielt ligger i de arabiske områdene i Irak. Da IS rykket fram mot deres hovedstad Erbil og de irakiske regjeringsstyrkene kollapset, benyttet de kurdiske styrkene anledningen til å ta Kirkuk. Men IS holder fortsatt flere områder i nærheten, og det er i landsbyen Hawija de 17 kurdiske soldatene skal være holdt fanget.

En kurdisk peshmergasoldat holder utsikt fra sin vaktpost

Peshmergasoldatene kontrollerer flere deler av det nordlige Irak. Her er en vaktpost utenfor Mosul.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Vil forhandle

Det er tegn som tyder på at familiene blir hørt av egne myndigheter. Kurdiske myndigheter skal være klare til å forhandle, og muligens også løslate flere IS-fanger, også IS-soldater de har tatt til fange i Kobane i Syria.

Den kurdiske parlamentarikeren Dler Mawati sier, ifølge Rudaw, at den eneste måten å få soldatene frigitt enten er å betale løsepenger, eller få til en fangeutveksling.

Om det er realistisk eller ikke, vites ikke. IS forhandlet lenge med Jordan, selv om den jordanske flygeren viste seg å allerede være henrettet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt