NRK Meny
Normal

Kurdere danner selvstendig region i Syria

Syriske kurdere og deres allierte har godkjent en plan om å etablere en føderalstat som innebærer økt selvstyre i Nord-Syria. Den syriske regjeringen og opposisjonen avviser avgjørelsen.

Flagget til PYD

UTVIDER: Kurdiske styrker har de siste månedene erobret store områder nord i Syria. Bildet er fra en demonstrasjon i februar mot at syriske kurdere ikke får delta Syria-samtalene i Genève.

Foto: DELIL SOULEIMAN / Afp

Det syrisk-kurdiske partiet PYD og kurdermilitsen YPG har tidligere erobret store områder nord i Syria, og kontrollerer nå nesten hele grensa mot Tyrkia. I dag stemte partiet for å danne en selvstendig føderalstat nord i Syria.

I utkastet til dokumentet som skal vedtas, heter det at selvstyret skal omfatte både forsvar, økonomi og sikkerhet. Det står også at kurderne ikke har noen tro på at fredsforhandlingene i Genève vil lykkes.

Både den syriske regjeringen og opposisjonen avviser planene til PYD, melder nyhetsbyrået AP.

Sterkt kritiske til planene

Utenriksdepartementet i Syria kaller avgjørelsen grunnlovsstridig og verdiløs, og advarer mot ethvert forsøk på å gripe inn i syrisk territorium.

– Å erklære føderalisme er et brudd på grunnloven, nasjonalismen og internasjonale resolusjoner, uttalte en representant for det syriske utenriksdepartementet i Damaskus til det statlige nyhetsbyrået SANA.

Nawal Khalil i partiet PYD sier til AP at avgjørelsen om å erklære en egen region, ble gjort på en konferanse i byen Rmeilan nord i Syria.

Turkmenere, arabere, kristne og kurdere deltok på konferansen, og regionen inkluderer de tre byene Kobani, Jazira og Afrin som er under kurdisk kontroll. Byene har i praksis vært selvstyrt de siste årene, men den nye avgjørelsen innebærer at de nå samles.

Kobani

KOBANI: Den kurdiskdominerte byen Kobani ved grensa til Tyrkia ble verdenskjent i 2014 da kurdisk milits drev ekstremistgruppa IS ut av området med luftstøtte fra USA.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Utestengt fra Syria-samtaler

Kurdermilitsen YPG har vært en viktig alliert for amerikanerne i krigen mot IS, men vestlig støtte til militsen har skapt sterke spenninger mellom USA og Tyrkia. Den tyrkiske regjeringen mener PYD og YPG er terrorgrupper med bånd til PKK-geriljaen i Tyrkia.

Den ensidige proklameringen om økt selvstyre tolkes som et uttrykk for at kurderne i Syria tar saken i egne hender etter å ha blitt nektet en plass i de FN-støttede Syria-forhandlingene i Genève.

Senest i går gjorde Syrias forhandlingsleder i Genève, Bashar Ja'afari, det klart at noe av meningen med fredsforhandlingene er å fastslå at Syrias politiske og territorielle enhet skal bevares. Kort tid etter at erklæringen kom i dag understreket syriske myndigheter at beslutningen verken har juridisk eller politisk kraft.

Også Tyrkia er sterkt imot kurdernes erklæring om selvstyre.

– Ensidige skritt mot en ny statsstruktur basert på etnisitet kan ikke utføres. Syria må forbli forent, og det syriske folket må sammen avgjøre egen fremtid basert på en grunnlov, understreker en tyrkisk tjenestemann.

Kurdisk flagg

BEGRAVELSE: Et flagg holdes opp under en begravelse for tre kurdiske krigere som ble drept i kamper i Kobani i oktober 2014.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt