NRK Meny
Normal

Kunstverk av morsmelk

I et nytt verk retter den kinesiske kunstneren Ai Weiwei sitt kritiske blikk mot kinesernes store appetitt på morsmelkerstatning.

HONGKONG/ Installation "Baby Formula" made from 1,815 milk powder pots by China's dissident artist Ai is displayed at exhibition in Hong Kong

Kunstverk laget av 1815 bokser med morsmelkerstatning.

Foto: TYRONE SIU / Reuters

Verket består av i alt 1.815 fulle bokser med morsmelkerstatning som er stilt opp slik at de danner et kart over Kina.

– Det handler om flere problemer, forklarer Ai Weiwei.

Verket er nå stilt ut på et galleri i Hongkong, som tidligere i år gikk til det skritt å innføre strenge restriksjoner på eksport av morsmelkerstatning. Målet var å sette en stopper for en strøm av fastlandskinesere som kom til byen for å hamstre. For å omgå restriksjonene, har enkelte kinesere nå begynt å smugle morsmelkerstatning over grensa.

Forgiftet morsmelkerstatning

Ai Weiwei

Kunstneren Ai Weiwei.

Foto: HANDOUT / Reuters

Det er den store giftskandalen i 2008 som er bakgrunnen for at mange kinesere nå velger å kjøpe tørrmelkproduktet i utlandet. Seks spedbarn døde og 300.000 ble syke av den forgiftede morsmelkerstatningen som kom på markedet den gang.

At folk må reise ut av Kina for å få tak i tørrmelk, er fullstendig absurd, mener Ai Weiwei.

– Jeg har hørt om narkotikasmugling før, men når et land har tørrmelksmugling i stedet, er det et symbol på at noe er svært galt, sier han.

Ai Weiwei har lenge hatt en høy stjerne i kunstverdenen, men verdenskjent ble han først i 2011 da han ble pågrepet og satt i varetekt i 81 dager.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt