NRK Meny
Normal

Kunstner prøvde å sette fyr på FSB-hovedkvarteret i Moskva

Den kjente russiske performenskunstneren Pjotr Pavlenskij satte i natt fyr på en dør inn til hovedkvarteret til den russiske sikkerhetstjenesten FSB. – De sprer frykt og gjør frie borgere til en masse av ukoordinerte kropper, mener kunstneren.

Pavlenskij Moskva

Pavlenskij er nå tiltalt for brannstiftelse.

Foto: STRINGER/RUSSIA / Reuters

Det så dramatisk ut da flammene plutselig slo opp ved en av de store inngangsdørene til hovedkvarteret til den russiske sikkerhetstjenesten FSB på Lubjankaplassen i sentrum av Moskva i natt.

Videoopptak, som snart sirkulerte på sosiale medier, viste kunstneren Pjotr Pavlenskij foran den brennende døren, med det som trolig var en bensinkanne i hånden. Etter noen få sekunder kom en politimann til og tok hånd om Pavlenskij.

Samtidig ble også to journalister som filmet hendelsen, også arrestert.

Symbol på skjult makt

FSBs bygning på Lubjankaplassen, har helt tilbake til tsarens Russland vært et symbol på de russiske hemmelige tjenester, og titusenvis av mennesker ble under terroren på 1930-tallet torturert og skutt her.

I dag holder fremdeles deler av virksomheten til den russiske sikkerhetstjenesten til her, og bygningen er fremdeles et symbol på de hemmelige tjenesters makt isamfunnet.

Ifølge det russiske nyhetsbyret Interfax så holdes nå Pavlenskij arrestert på en politistasjon i Moskva, der han i første omgang er tiltalt for brannstiftelse., Ifølge Interfax kan kunstneren også vente seg tiltale for «rampestreker».

Til tross for at han raskt ble arrestert, klarte Pavlenskij i natt å legge ut flere meldinger på sosial medier der han forklarte brannstiftelsen med at det var nødvendig å protestere mot den han kaller terror fra sikkerhetstjenestene i Russland.

– Frykt har gjort frie mennesker om til en masse av ukoordinerte kropper, skriver Pavlenskij.

Pavlenskij Moskva

Pavlenskij er nå tiltalt for brannstiftelse.

Foto: STRINGER/RUSSIA / Reuters

Spikret pungen fast til Den røde plass

Pjotr Pavlenskij har også tidligere brukt uortodokse og ofte svært dramatiske virkemidler for å få oppmerksomhet.

I 2012 sydde han leppene sinne sammen i protest mot fengslingen av punkegruppen Pussy Riot, som var arrestert etter en opptreden i Kristus frelserskatedralen i Moskva. I november 2013 spikret han pungen sin fast til Den Røde plass, i protest mot den han kalte den politiske apati i Russland.

Pjotr Pavlenskij har flere ganger vært gjenstand for psykiatrisk undersøkelser, men så langt har legene erklært ham frisk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt