NRK Meny
Normal

Kuldebølge krever mange liv i Europa

Det siste døgnet har ti personer mistet livet i Polen på grunn av det kalde vinterværet i Europa.

En kvinne på trikken i Sofa i Bulgaria

En kvinne bak et isete vindu på trikken i Sofa i Bulgaria.

Foto: DIMITAR DILKOFF / Scanpix/AFP

Myndighetene i Polen melder om at 79 personer har omkommet av kulden hittil i desember. De fleste av de døde var hjemløse.

Folk i Munchen går på skøyter på den frosne kanalen ved slottet Nymphenburg i Tyskland

Folk kan også nyte kulden, slik som folk i Munchen, som skøyter av gårde på den frosne kanalen ved slottet Nymphenburg i Tyskland.

Foto: Matthias Schrader / Scanpix/AP

52 av dødsfallene inntraff etter at temperaturen sank til 20 minusgrader fredag og bare det siste døgnet er ti personer funnet omkommet, melder nyhetsbyrået AFP.

De mange dødsfallene har gjort at politiet og myndighetene øker patruljeringen i offentlige parker og områder der hjemløse samles for å be dem om å oppsøke steder for hjemløse.

I fjor vinter døde til sammen 82 personer i Polen av nedkjøling. Verst var det imidlertid vinteren 2005/2006 da til sammen 233 personer døde.

Frankrike kuttet strømmen

En hjemløs kvinne i Paris

En hjemløs kvinne i Paris har søkt ly for natten. Minst to hjemløse i Frankrike har omkommet i kulden den siste tiden.

Foto: Francois Mori / Scanpix/AP

I Ukraina er 27 personer døde som følge av kulden. I Tyskland døde seks personer i ulykker, og tre personer har omkommet i Østerrike.

I Frankrike er minst to hjemløse døde av kulden. Mandag kuttet myndighetene strømforsyningen til to millioner franskmenn og hevdet at det var nødvendig for å unngå en mer omfattende strømstans på grunn av et stadig økende forbruk i vinterkulda.

I tillegg er mange blitt skadet i ulike ulykker. I Frankrike havnet betongblokker på jernbanelinja da en bil skled av veien. Det førte til at et pendlertog fra Paris sporet av og 36 personer ble skadet.

I Kroatia ble 52 personer skadet da et tog i hovedstaden Zagreb kjørte inn i en buffer. Etterforskerne mente at 17 minusgrader førte til at bremsene sviktet. Det er meldt om temperaturer ned mot 33,6 grader i Bavaria.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En motorsyklist ved Roncesvalles, nær grensen mellom Frankrike og Spania

En motorsyklist ved Roncesvalles, nær grensen mellom Frankrike og Spania.

Foto: Alvaro Barrientos / Scanpix/AP

Kuldeperiode

Europa vil kunne bli unormalt kjølig i Europa helt til mars, melder Bloomberg .

Temperaturene vil være på det laveste i februar og ligge rundt fire grader under normalen i Storbritannia og Skandinavia, ifølge sjefsmeteorolog Todd Crawford ved WSI Corp.

Statsmeteorolog Kristen Gislefoss forteller at det er kald luft fra Sibir som forårsaker kuldebølgen over Europa og man må nå helt sør for Alpene for å få litt temperatur.

Video nsps_upload_2009_12_22_12_48_59_2152.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE OGSÅ: Snøkaos i England.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt