NRK Meny
Normal

Ku Klux Klan støtter Donald Trump

Donald Trump støttes av tidligere Ku Klux Klan-topp og rasist David Duke og nektet å ta avstand fra støtten med en gang. Det skaper voldsomme reaksjoner.

Donald Trump foran flyet sitt i Millington, Tennessee

Mangemilliardæren er nok en gang i hardt vær etter at han ikke umiddelbart tok avstand fra den kjente rasisten David Duke i helgen.

Foto: KAREN PULFER FOCHT / Reuters

David Duke

Den tidligere lederen av Ku Klux Klan, David Duke, skal ha oppfordret folk til å jobbe frivillig for Trump, og at å ikke stemme på mangemilliardæren vil være et forræderi mot en hvite arv.

Foto: BURT STEEL / Ap

Under et intervju med CNN søndag kveld ble mangemilliardæren og mannen som ligger best an til å bli Republikanernes presidentkandidat konfrontert med støtten fra den kjente rasisten.

Kjente ikke til Duke

– Jeg vet ikke hvilken gruppe du snakker om. Du vil ikke at jeg skal fordømme en gruppe jeg ikke aner noe om, sa Trump om den beryktede rasistorganisasjonen.

Det til tross for at han tidligere har kjent til og tatt avstand fra akkurat den samme Duke da de begge var tilknyttet Reform Party i 2000.

Men bare timer senere skjønte Trump hva han burde ha svart CNN, og tvitret sitt svar.

Laster Twitter-innhold

Angrep Trump

Men da var det for sent. Både John Kasich og Ted Cruz fordømte Trumps kommentar.

På Twitter sier Cruz at alle må være enige om at rasisme er galt og at Ku Klux Klan er avskyelig.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Den demokratisk kandidaten Bernie Sanders kom også med en fordømmelse.

«Amerikas første svarte president kan ikke og skal ikke etterfølges av en hatformidler som nekter å fordømme Ku Klux Klan», tvitret han. Og i et sjeldent tilfelle av enighet retvitret Hillary Clinton Sanders' tweet.

Laster Twitter-innhold

Anti-Defamation League er en av flere borgerrettsorganisasjoner som har bedt Trump avvise støtte fra Duke og andre rasister. Ifølge organisasjonen oppfordret Duke nylig velgerne til å jobbe frivillig for Trump-kampanjen. Duke sa på sitt radioprogram at å stemme mot Trump er å oppfatte som forræderi mot ens arv, noe som er et kodeord for hvit arv.

Leder på meningsmålingene

I de fire sørstatene Mississippi, Alabama, Tennessee og Kentucky får Trump støtte fra over 40 prosent av de republikanske og uavhengige velgerne, viser en meningsmåling gjort av Ipsos for nyhetsbyrået Reuters.

I morgen skal Alabama og Tennessee holde nominasjonsvalg sammen med elleve andre delstater på den såkalte «supertirsdagen». I Kentucky holder republikanerne nominasjonsmøter den 5. mars, mens Mississippi følger etter tre dager senere.

Hvis verken Cruz eller Marco Rubio greier å markere seg i noen av delstatene, kan Donald Trump bli Republikanerens presidentkandidat.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt