Hopp til innhold

Ksenia Sobtsjak til NRK: – Jeg er et modig menneske, men jeg er redd

MOSKVA (NRK): – Jeg er redd, men jeg gjør dette for min lille sønn, sa Ksenia Sobtsjak til NRK. Bare minutter seinere måtte sikkerhetsvakter ta hånd om en provokatør med hestemaske, som forsøkte å avbryte hennes møte med pressen.

RUSSIA-VOTE-SOBCHAK

Ksenia Sobtsjak er en av Russlands største TV-kjendiser

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Det var et enormt oppbud av russisk og internasjonal presse, da den russiske presidentkandidaten Ksenia Sobtsjak tirsdag hadde innkalt til pressekonferanse.

Der skulle Sobtsjak forklare hvorfor hun, som tidligere superkjendis og TV-stjerne, nå har kunngjort at hun stiller som presidentkandidat.

– Den unge generasjonen, som er lei av korrupsjon og konfrontasjon med vesten, trenger en stemme i Russland. Derfor stille jeg til valg, sa 35 år gamle Sobtsjak.

Men hun innrømmer at hun ikke har noen illusjoner om å vinne presidentvalget 18. mars 2018.

– En stemme på meg er en stemme mot alle andre kandidater, sa Sobtsjak, som la til at hun allerede er godt i gang med planleggingen av valgkampen, og har hyret inn erfarne Igor Malasjenko som valgkampsekretær.

Malasjenko er mest kjent for å ha ledet den omdiskuterte kampanjen for få å Boris Jeltsin gjenvalgt som president i 1996. Seinere var han sjef i den uavhengige TV-kanalen NTV, som russiske myndigheter skaffet seg kontroll over i 2001.

RUSSIA-ELECTION/SOBCHAK

Ksenia Sobtsjak introduserte i dag Igor Malasjenko som sin valgkampleder

Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters

Stiller opp, selv om hun er redd

– Jeg vet at det som jeg har satt i gang er svært risikofylt, sa Ksenia Sobtsjak, da NRK snakket med henne etter at den formelle pressekonferansen var over.

– Jeg vet også at det å drive med politikk i Russland, det er noe for de dristige, for dem som våger. Og man kan si ganske mye om meg, men jeg mener jeg tross alt er en dristig person, sier Ksenia Sobtsjak.

– Men du er ikke redd?

Ksenia - nært

Ksenia Sobtsjak er en av Russlands største TV-kjendiser

Foto: Jurij Linkevitsj

– Jeg er et modig menneske som ønsker forandring i Russland. Jo, kanskje er jeg redd, men mest av alt så er jeg redd for min egen sønn sier Ksenia Sobtsjak. Det har han som skal vokse opp her i landet. Alt jeg gjør handler om framtiden. Hvis vi er redde, så kan vi ikke bo i dette landet, sier kvinnen som nå har fått fart i den russiske presidentvalgkampen.

I løpet av tirsdagens pressemøte, dukket plutselig en mann i hestekostyme opp og forsøkte å true Sobtsjak.

Forsøket ble avverget av sikkerhetsvakter, og etter hendelsen fortsatte hun tilsynelatende uberørt pressekonferansen.

Men Sobtsjak vet nok at det kan bli mer av dette i de fem månedene fram til valget i mars.

Ksenia - pressekonferanse

Det var stor interesse for Ksenia Sobtsjaks pressekonferanse tirsdag

Foto: Jurij Linkevitsj

Fra før har den liberale politikerveteranen Grigorij Javlinskij kunngjort sitt kandidatur, det samme har nasjonalisten Vladimir Zjirinovskij og kommunisten Gennadij Ziuganov. Korrupsjonsjegeren Aleksej Navalnyj ønsker også å stille, men blir trolig nektet fordi han har en betinget dom for korrupsjon hengende over seg.

Aleksej Navalnyj – ubehagelig urokråke eller reell utfordrer til Putin?

Sittende president Vladimir Putin har ikke gitt beskjed om han stiller for seks nye år, men gjør han det er han storfavoritt til å vinne. Meningsmålinger har vist at oppslutningen om Putin ligger mellom 70 og 80 prosent.

Dette er Putins plan for gjenvalg

Datter til Anatolij Sobtsjak

Ksenia Sobtsjak er datter til St. Petersburgs tidligere borgermester Anatolij Sobtsjak, en av de sentrale politikerne i den ofte kaotiske overgangsperioden Russland var gjennom på 1990-tallet. Faren tapte ordførervalget i hjembyen i 1996 og ble tvunget til å flykte fra Russland for en periode i 1997.

RUSSIA

Anatolij Sobtsjak var borgermester i St. Petersburg fra 1990 til 1996

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / REUTERS

Anatolij Sobtsjak døde under uklare omstendigheter i 2000. Datteren Ksenia ser en klar linje fra de demokratiske idealene faren hadde i 1990, til sitt eget presidentkandidatur nå.

– Jeg tror at min far ville ha støttet mitt kandidatur. Min far var en demokrat, han var en av dem som ropte på perestrojka, omforming av samfunnet på slutten av 1980-tallet. Han var et menneske som gjorde mye for å forandre landet vårt. Jeg ser på det som han gjorde som bakteppet for det valget som jeg har tatt nå i 2017.

Sobtsjak - begravelse

Vladimir Putin deltok i begravelsen til Anatolij Sobtsjak i St. Petersburg 24. februar 2000. Ksenia Sobtsjak til høyre

Foto: Sergej Smolenskij / kremlin.ru

– Men valget han tok var også farlig, han valgte å flykte fra Russland?

– Ja det er ikke tvil om det var en stor svertekampanje mot min far, og dette er noe som vi ser i dag også. Jeg har opplevd rassia i min leilighet og jeg har også blitt sparket fra mitt arbeid i alle de statlige TV-kanalene.

En sann patriot

– Men nå kan ikke myndighetene late som om jeg ikke eksisterer. De som sitter med makten, har prøvd å usynliggjøre Aleksej Navalnyj, som om han ikke eksisterer. Det er selvfølgelig ikke riktig. Navalnyj står for mange av de samme ideene som jeg står for sier Ksenia Sobtsjak. Hun sier at hvis Navalnyj skulle få stille i valget, så vil hun vurdere å trekke sitt kandidatur.

Ksenia Sobtsjak

Ksenia Sobtsjak forklarte i dag hvorfor hun har valgt å stille som kandidat i det russiske presidentvalget

Foto: Jurij Linkevitsj

– Man må bare passe på at ikke «noe» stikkes i lommene mine sier Ksenia Sobtsjak, som vet at russiske myndigheter kan finne på å komme opp med en eller annen anklage for lovbrudd, for å stoppe hennes kandidatur.

– Jeg er en stor patriot av mitt land. Men ikke i samme betydningen av ordet patriot, som de som roper dette jevnlig i de statlige TV-kanalene. Jeg mener den reelle betydningen av å være patriot, som en som virkelig bryr seg om Russlands framtid Det er den betydningen jeg ønsker å få tilbake i russisk politikk, sier Ksenia Sobtsjak til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt