NRK Meny
Normal

Pistorius-rettssaken: Vitne kryssforhørt av forsvarer

Oscar Pistorius sin forsvarer Barry Roux startet tirsdag med å kryssforhøre Michelle Burger. Men allerede etter en halvtime måtte rettssaken ta pause fordi media hadde vist et bilde de ikke fikk lov til.

Oscar Pistorius

Dag to i rettssaken mot Oscar Pistorius, best kjent som Blade Runner.

Foto: Herman Verwey / Afp

Rettssaken mot den 27 år gamle friidrettsutøveren Oscar Pistorius fortsatte tirsdag i Sør-Afrika.

Oscar Pistorius er tiltalt for å ha skutt og drept modellkjæresten Reeva Steenkamp i deres felles hjem i Pretoria 14. februar i fjor. Dag to i retten startet tirsdag like over klokken 08.30 norsk tid. Pistorius risikerer 25 års fengsel.

Dommeren advarte media

Bare en halvtime etter at rettssaken hadde begynt ble det bedt om en pause fordi aktor mente Michelle Burger, som er vitne i saken, kan ha blitt vist på tv, mot hennes vilje.

Oscar Pistorius

Oscar Pistorius i rettssaken tirsdag morgen.

Foto: Kim Ludbrook / Afp

Da rettssaken kom i gang igjen 09.15 viste det seg at TV-stasjonen eNCA, hadde vist et bilde av Burger. TV-stasjonen hadde tidligere spurt om de kunne bruke bildet, men fikk "nei", skriver CNN.

– Dette er svært bekymringsfullt. Jeg advarer mediene. Hvis dere ikke oppfører dere, vil dere ikke bli behandlet med myke hansker, sa dommer Masipa da rettssaken startet opp igjen.

Hun gjentok at fotografier av alle de vitnene som ikke ønsker å vise ansiktet sitt ikke kan brukes av media.

Rettssaken startet mandag og Pistorius nektet all skyld. Pistorius har i det eneste avhøret han har vært i forklart at han skjøt mot en skikkelse på baderommet fordi han fryktet det var en inntrenger som var i ferd med å skade ham og Steenkamp.

Les også:
Nekter for å ha drept modellkjæresten

Sådde tvil om påstandene

Før rettssaken ble stoppet tirsdag ga nabo av paret Michelle Burger sin forklaring. Mandag fortalte Burger at hun og ektemannen hørte fire skudd.

Pistorius forsvarer Barry Roux fortsatte tirsdag kryssforhørene. Han sådde tvil om påstanden, siden Burgers hus ligger 177 meter unna. Roux mente det er for langt unna til at de kan ha hørt det de hevder å ha hørt.

Laster Twitter-innhold


Burger forklarte tirsdag at hun hørte skrik og tenkte at det måtte være noen som truet Reeva Steenkamp.

– Du har sett nyheter og lest aviser, og nå kommer du med en uttalelse, men basert på hvilken kunnskap? spurte forsvarer Barry Roux.

– Du er ingen stemmeekspert

Forsvareren prøvde å så tvil om Burger sine påstander om at hun hørte en kvinne skrike både før og under skuddene.

Roux mente også at Burger og ektemannens uttalelser er for like. Michelle Burger har sagt at de ga sine uttalelser uavhengig, men Roux sa tirsdag i retten at utsagnene er for like til å ha blitt gitt uavhengig av hverandre.

Forsvareren stilte også spørsmål ved skrikene som Burger har hørt. Han mente skrikene etter hjelp kom fra Oscar Pistorius, ikke Reeva Steenkamp. Michelle Burger på side hevdet hun tydelig hørte to ulike stemmer. Pistorius forsvarer påpekte da at hun ikke er en stemmeekspert.

– Hvis Pistorius er veldig engstelig, høres det ut som en kvinnes stemme når han skriker, sa Roux tirsdag.

Vitne: Hørte høylytt krangel

11.20 var det Estelle van der Merwe sin tur til å vitne. Nabo Van der Merwe var hjemme da hun hørte to personer krangle høyt fra huset der Reeva Steenkamp og Oscar Pistorius bodde, skriver CNN. Hun fortalte i retten at hun hørte fire skudd, og så ble det helt stille.

Charl Pieter Johnson, ektemannen til sakens første vitne, Michelle Burger forklarte seg også i retten.

– Jeg våknet av at jeg hørte en kvinne som skrek. Jeg kunne høre at hun var i trøbbel. Det var tydelig nødanrop, fortalte Johnson.

Paret hadde først trodd det de hørte var et ran. Da de hørte at Pistorius hadde skutt kjæresten fordi han trodde hun var en inntrenger, fikk de ikke det til å stemme med at de hørte skrik før skuddene falt.

Johnson sa også at de kviet seg for å gå til politiet, fordi de trodde at naboer som bodde nærmere hadde mer å bidra med.

Retten ble hevet klokken 14.00 norsk tid.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Pistorius-saken» i nytt vindu

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt