NRK Meny
Normal

Norsk mottagelse på amerikansk jord

Kronprinsparet kom i natt til Houston i Texas, hvor de innledet sin offisielle USA-reise med deltakelse på verdens viktigste oljemesse.

Kronprinsparet hører barnekoret ved Sjømannskirka i Houston

Barnekoret til Sjømannskirka i Houston slo an tonen da kronprinsparet kom til Texas i natt.

Foto: Jon Gelius / NRK

Byline - Jon Gelius i Texas

På veien fra Norge til USA møtte de kong Harald i London.

– Kongen var storfornøyd etter besøket hos indianerne i regnskogen. Det virket som han hadde hatt en kjempetur, fortalte kronprinsesse Mette-Marit til norske journalister her i Houston.

Kronprins Haakon føyde til at han var glad faren hadde fått oppfylt sin mangeårige drøm om å besøke Amazonas.

Kronprins Haakon og kronprins Mette-Marit på oljemesse i Houston

Kronprinsparet fotografert utenfor fotballstadion i Houston der de i natt var æresgjester under åpningsmiddagen til verdens største oljemesse.

Foto: Jon Gelius / NRK

– Det hadde vært en stor opplevelse for ham og jeg er glad han klarte å få gjennomført turen, sa kronprinsen.

Olje og tekno

Barnekoret til Sjømannskirka i Houston satte tonen for det offisielle besøket til kronprinsparet som ble innledet i natt.

Kronprinsparet er i Texas i anledning verdens største og viktigste oljemesse, OTC2013, Offshore Technology Conference, hvor Norge i år kan feire 40 års jubileum som messedeltager. Også olje- og energiminister Ola Borten Moe er med i den norske delegasjonen.

På spørsmål fra NRK om hvilke forventninger kronprinsparet har til sin USA-reise denne gang, svarer kronprins Haakon at han ser frem til å lære mer om norske selskapers engasjement i amerikansk oljeindustri.

– Jeg tror det blir et variert og spennende program. Her i Houston blir det mest fokus på oljekonferansen og jeg tror det blir mye å lære om på messen, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kronprins Haakon på oljemesse Houston

Kronprins Haakon holdt hilsningstale under åpningen av verdens største oljemesse OTC.

Foto: Jon Gelius / NRK

Houstons fotballstadion var gjort om til festlokale for å markere den offisielle åpningen av den prestisjetunge oljemessen.

I sin tale spøkte kronprinsen med at Norge liker å si at vi oppdaget USA først og at USA kan svare med at et amerikansk selskap var de første til oppdage Norges olje i Nordsjøen.

Senere i dag skal kronprinsparet åpne og markere den norske paviljongens 40 år i Houston.

I morgen skal kronprins Haakon besøke Lockheed Martins fabrikk utenfor Dallas for å få vite mer om Norges jagerflykjøp av F35.

Besøket hos Lockheed Martin er blitt møtt med skarp kritikk, blant annet fordi kronprins Haakon stilte opp som høy beskytter for Norsk Folkehjelps TV-innsamling til kampen mot klasevåpen.

I morgen får han omvisning hos flyfabrikken som blant annet er en stor produsent av klasevåpen.

Kronprinsessen «står over» flyfabrikken og drar direkte videre til San Francisco for å besøke den norske Sjømannskirken der.

Onsdag og torsdag er kronprinsparet i San Francisco for blant annet å møte nystartede norske høyteknologibedrifter.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt