NRK Meny
Normal

«Besøket viser at vi ikke er glemt»

Kronprinsparet ble imponert over flyktningenes pågangsmot da de i dag besøkte en stor flyktningleir i Jordan som huser over 80.000 syriske flyktninger.

Besøkte verdens største flyktningleir

Alaa Al-Iraki

Alaa Al-Iraki tok imot det norske kronprinsparet i containeren han bor i.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

En av dem er Alaa Al-Iraki. Vi treffer ham på morgenen, før kronprinsparet har kommet til leiren. Han har bodd i Zaatari-leiren i to år.

– Det vanskeligste her har vært er at familien må dele bad og toalettfasiliteter, sier han. Han har likevel måttet bli værende. Han har ikke noe valg. Hjemmet hans i Deraa er helt ødelagt.

Han har blitt spurt om han kan ta imot prominente gjester i containeren hvor familien bor, men vet ennå ikke at det dreier seg om det norske kronprinsparet.

– Virkelig? Det var en overraskelse, sier han med et stort smil.

Han tar dem imot sammen med sin kone og nyfødte datter. Hun er født i Jordan, og han vet ikke hvordan framtiden hennes blir. Han vet ikke hva morgendagen vil bringe, bortsett fra at det er umulig å dra hjem igjen.

– Få et mer menneskelige bilde

Besøket gjorde også inntrykk på kronprinsparet. – Vi hadde anledning til å ha en fin diskusjon med familien om hvordan de så framtiden, sa kronprinsesse Mette-Marit etter møtet og fortsatte:

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit under dagens besøk i Zaatari flyktningleir.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Det inntrykket vi fikk er at de ikke ser noen umiddelbar løsning på denne situasjonen og hva det gjør med livene deres. Og det er jo derfor vi er her, for å få et mer menneskelige bilde på situasjonen til de menneskene som må være her dag ut og dag inn, og som ikke ser noen annen framtid enn å bo i denne leiren.

– Samtidig var det veldig imponerende å se hvordan de håndterte en så vanskelig situasjon. De har stor evne til å ta tak i det og overleve, og etter forholdene er det et godt system her i flyktningleiren, utfylte kronprins Haakon.

Alaa var glad for besøket, selv om hans framtidsutsikter er dystre.

– Det viser at vi ikke er glemt,» sa han etter at gjestene fra Norge hadde dratt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Zaatari flyktningeleir

Zaatari flyktningleir er verdens nest største og 81.000 bor i leiren for øyeblikket.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Norge dobler innsatsen

Krigen i Syria viser ingen tegn på å ta slutt, heller tvert imot. Det internasjonale samfunnet er lammet, noe utenriksminister Børge Brende også erkjenner. Han er med på turen sammen med kronprinsparet og annonserte i dag at Norge øker bistanden.

Kronprins Haakon og Børge Brende

Kronprins Haakon og utenriksminister Børge Brende under dagens besøk i Zaatari flyktningleir.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Vi varsler en dobling av innsatsen i Jordan fra 50 millioner til 100 millioner, og Norge føler et stort ansvar for at nabolandene til Syria ikke knekker sammen som følge av konflikten i landet, sa Brende.

Men tegnene på at nabolandene sliter er mange. Svært få flyktninger har sluppet gjennom grensen til Jordan den siste tiden, og det er frykt både for både sikkerhetssituasjonen og økonomien.

Det er blant annet frykt for radikalisering også i Jordan som følge av krigen og flyktningstrømmen.

Kronprinsparet besøkte i dag også en skole hvor utsatte jordanske ungdom fikk yrkesopplæring.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt