NRK Meny
Normal

Kronprinsesse Victoria: Jeg er bekymret over medieutviklingen

Det har vært et turbulent år for den svenske kongefamilien. Kronprinsesse Victoria sier medieutviklingen gjør henne bekymret for sitt kommende barns fremtid.

Video Jeg er bekymret over medieutviklingen

– Det er vondt når dine foreldre blir hengt ut, sier kronprinsesse Victoria om medietrykket mot særlig den svenske kongen det siste året. VIDEO: Sveriges Television

Den svenske kongen har vært i hardt vær. Det begynte med boken «Den motvillige monarken» som kom ut i november 2010, der forfatterne fortalte om kongens omgang med eskortepiker, rykter om ville fester og utroskap i monarkens yngre dager.

I år fulgte boken «Den svenske gudfaren» med flere påstander om Sveriges monark, blant annet at kongens venn Anders Lettström kontaktet medlemmer av Stockholms underverden for å kjøpe festbilder av kongen poserende med lettkledde kvinner.

Selv nektet kong Carl Gustaf for at det fantes slike bilder av ham, og han beskrev skandaleboken «Den motvillige monarken» som «veldig ubehagelig lesning».

Kronprinsesse Victoria

En høygravid kronprinsesse Victoria deltok på nobelprisutdelingen i Stockholm 10. desember.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Men det ga seg ikke med det. Den svenske mafiabossen og tidligere strippeklubbeieren Mille Markovic hevdet at kongen ikke snakket sant, og at han hadde beviser for det. Kort tid etter ble et bilde av det som ble påstått å være svenskekongen på strippeklubb, publisert. Eksperter har imidlertid konkludert med at bildet er manipulert.

– Vondt når foreldrene dine blir hengt ut

– Det er vondt når dine foreldre blir hengt ut på den måten, sier kronprinsesse Victoria til SVT i programmet «Året med kungafamiljen», men mener stormen har styrket dem som familie.

Kronprinsessen er gravid med sitt første barn. I programmet uttrykker hun bekymring for hvordan mediene vil forholde seg til tronarvingen, som er ventet å bli født i mars.

– Medieklimaet har hardnet til. Det er et helt annerledes klima i dag enn det var da jeg vokste opp. Jeg er bekymret over den bristen som er i forhold til forståelsen for privatlivet, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Prinsesse Madeleine, dronning Silvia og kong Carl Gustaf

Kong Carl Gustaf, dronning Silvia og prinsesse Madeleine på vei inn til 100-årsjubileet til American-Scandinavian Foundation (ASF) i New York i oktober.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Dronningen: Det har vært dypt sårende

I programmet tar også dronning Silvia for første gang bladet fra munnen og beskriver påstandene og medietrykket som «dypt sårende».

– Det har vært et mediekjør, hvis jeg skal være ærlig. Egentlig ville jeg ikke gå inn på det, men det er dypt sårende. Det er en situasjon hvor man er totalt maktesløs. Det er alltid noen andre som har det siste ordet, sier dronningen.

– Kanskje journalister ikke forstår hva det vil si å bli utsatt for dette. For hele familien naturligvis.

Kongen selv er litt mer tilbakeholden med å beskrive sin frustrasjon, men på spørsmål om hvordan han håndterer er slikt medietrykk med negativt fortegn, svarer han:

– Jeg vet ikke om jeg tør å si det her... Iblant kan det hende man har noen utblåsninger med kraftuttrykk, sier han smilende.

– Karakterdrap på pappa

Det er ikke bare medieoppslag om kong Carl Gustaf som har opprørt den svenske kongefamilien. 2011 hadde såvidt begynt da svenske TV4s «Kalla Fakta» sendte et program der de gransket nazibakgrunnen til dronning Silvias far, Walther Sommerlath.

Sommerlath ble medlem av nazipartiet NSDAP mens han levde i eksil i Brasil på begynnelsen av 1930-tallet. I programmet kom det også frem at Sommerlath senere overtok en fabrikk i Tyskland som en jødisk familie hadde blitt fratatt av nazistene. Fabrikken produserte siden deler til nazistenes våpen.

Etter programmet sendte dronningen personlig et brev til TV4s direktør, der hun kritiserte fjernsynskanalen.

Til SVT sier dronning Silvia at hun ble såret over det bildet av hennes far som ble fremstilt.

– Man har behandlet min far veldig dårlig, synes jeg. Nå snakker jeg naturligvis som datter. Han var en svært elskverdig person, han var korrekt og et godt menneske. Å slå opp dette bildet, synes jeg var sårende, sier dronningen.

– Som datter vil man naturligvis gjerne rette opp det, for man kjenner ikke igjen ett eneste bilde som er vist. Det er ikke bare fordi jeg synes man har begått et karakterdrap på pappa, men jeg synes det er min plikt å gjøre det for at våre barn og barnebarn ikke skal måtte leve med dette bildet, som alltid kommer til å dukke opp igjen.

«Året med kungafamiljen» sendes på SVT1 klokken 20 i kveld.

Video Dronning Silvia: Det var sårende

Dronning Silvia sier hun ble såret over oppslagene om hennes fars nazifortid. VIDEO: Sveriges Television

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt