NRK Meny
Normal

Kronprinsesse Victoria venter barn

Sveriges kronprinsesse Victoria (34) venter barn i mars 2012, bekrefter det svenske hoffet. – Jeg har kjempemye å glede meg til i høst, sier Victoria.

Kronprinsesse Victoria

Kronprinsesse Victoria og prins Daniel venter sitt første barn i mars neste år.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX / SCANPIX

Spekulasjonene har pågått siden bryllupet 19. juni i fjor, og i kl 15 i dag bekreftet det svenske kongehuset det alle har ventet på: En tronarving er på vei.

Deras Kungliga Högheter Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel har den stora glädjen att meddela att de väntar barn.

Det svenske kongehuset

Ville selv fortelle om graviditeten

– Den vordende mor og resten av familien har det bra. Barnet skal fødes i mars 2012, sier informasjonssjef Bertil Ternert i det svenske hoffet til den svenske avisen Aftonbladet.

– Alle i hoffet og i kongefamilien er glade for det som skal skje, legger han til.

Det var kronprinsparets egen beslutning at graviditeten ble offentlig i dag. Hoffet hadde forberedt sine dataservere ekstra godt, men likevel førte den gledelige beskjeden til at kongefamiliens hjemmeside i stor grad lå nede like etter at meldingen var kunngjort.

Prins Daniel: Måtte konsentrere meg om ikke å gråte

Video 92cd8eeb-e849-40ce-be4a-e4d22b10dcba.jpg

Kronprinsesse Victoria og prins Daniel forteller om hvordan de selv hadde det under eventyrbryllupet i Stockholm den 19. juni 2010.

Kommer til Norge til helgen

Aftonbladet møtte kronprinsessen bare ti minutter før nyheten ble offentliggjort. Avisen skriver at hun strålte av lykke:

– Jeg har kjempemye å glede meg til i høst, uttalte kronprinsesse Victoria til avisen.

Kronprinsessen kommer til å fullføre oppdragene som allerede er planlagt for henne.

Det betyr at hun til helgen kommer til Norge. På søndag skal hun delta på den nasjonale sørgedagen for ofrene etter terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli.

Neste uke skal hun og prins Daniel delta i feiringen av 10-årsjubileet til Norges kronprins Haakon og Mette-Marit.

Første kvinnelige Bernadotte-regent

Kronprinsesse Victoria og prins Daniel forlovet seg i februar 2009. De bor på Haga slott i Solna. Daniel Westling fikk tittelen prins og hertug av Västergötland da de giftet seg.

Som tronarving kan Victoria bli den første kvinnelige regenten i Bernadotte-slekten.

– Dette er så fantastisk for henne og Daniel, og jeg unner henne virkelig denne lykken, sier svenske Aftonbladets hoffreporter Jenny Alexandersson til NTB. Hun har fulgt kronprinsessen tett de siste åtte årene.

– I mange år så jeg kronprinsesse Victoria ensom og nedstemt ved den ene offisielle anledningen etter den andre, uten Daniel ved sin side. I fjor fikk hun ham, og nå skal de endelig få bli en liten familie, fortsetter Alexandersson.

Hun mener det også ligger en dobbel triumf for kronprinsesseparet i nyheten om graviditeten.

– Det lyder kanskje dumt og gammeldags, men det er nå en gang slik at den kanskje viktigste oppgaven for en kronprinsesse er å produsere en tronarving.

– Hun har nok følt presset, og vi i mediene har jo spekulert ved enhver anledning siden bryllupet i fjor, sier Jenny Alexandersson.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt