NRK Meny
Normal

Kronprinsesse Mette-Marit: – Du og jeg spiller en rolle i kampen mot hiv

Kronprinsesse Mette-Marit er på besøk i Tanzania, hvor hun blant annet har møtt hivsmittede mødre. Kronprinsessen oppfordrer alle til å engasjere seg i kampen mot viruset.

Kronprinsesse Mette-Marit sitter sammen med to barn i Tanzania

– RØRENDE: Kronprinsesse Mette-Marit har i Tanzania fått se hvordan mødre med hiv nå får sunne barn på grunn av tilgang på viktige medisiner.

Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

– Vi kan aldri være fornøyde før vi er kommet dit at det ikke er noen nye smittetilfeller og ingen diskriminering av dem som allerede er smittet, sier hun i et intervju med BBC i Dar es Salaam.

Kronprinsesse Mette-Marit ble utnevnt til UNAIDS' spesialutsending for bekjempelse av hiv og aids i 2006.

UNAIDS er FNs organisasjon for arbeid mot hiv og aids.

– Rørende møte

Under sitt besøk i Tanzania møtte kronprinsessen i går blant andre mødre med hiv. Tilgang på medisiner har gjort at hivsmitten moren er bærer av, ikke lenger blir overført til barnet.

– Det er rørende å møte mødre ved god helse med barn født uten hiv takket være antiretrovirale medisiner, sier kronprinsesse Mette-Marit til Kongehuset.no.

Tall fra 2014 viser at det er 1,5 millioner mennesker som lever med hiv i Tanzania.

Tilgangen på medisiner og helsetilbud har imidlertid ført til en betydelig reduksjon i antallet nye smittetilfeller. Antallet nye smittede har gått ned med over 50 prosent fra 2000 til 2014, ifølge UNAIDS.

Ser man på antall hivsmittede barn spesielt, har antallet nye smittetilfeller falt med hele 70 prosent i perioden fra 2009 til 2014.

Mener vi svikter hvis vi ikke har tro på utrydding

Kronprinsessen mener innsatsen nå må intensiveres overfor spesielt utsatte grupper.

– Vi trenger fortsatt midler slik at vi sørger for alle hiv- eller aids-smittede har tilgang på medisiner. Vi må også se nærmere på grupper som er spesielt utsatt, som menn som har sex med menn, sexarbeidere og sprøytenarkomane, og se hvordan stigma hindrer folk fra å få tilgang til den hjelpen de trenger, sier hun til BBC.

UNAIDS' mål er å utrydde hiv og aids innen 2030.

Målet er ambisiøst, men ikke uoppnåelig, mener kronprinsesse Mette-Marit.

– Dette er åpenbart noe vi må jobbe hardt for. Mye av arbeidet dreier seg om å finne en vaksine. Det er fremdeles langt unna, men dersom vi ikke har tro på målet, mener jeg vi ikke gjør jobben vår, sier hun.

– Vi er nødt til å tro at det er mulig. Derfor må alle se at de spiller en rolle – både myndigheter, sivilsamfunnet, du og jeg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt