Hopp til innhold

Kronprinsesse Mette-Marit preget etter møte med pasient

ADDIS ABEBA/OSLO (NRK): 25 år gamle Seguare Sime har i fire år har hatt en svulst voksende på høyre kinn. Det ble et sterkt møte mellom Seguare og kronprinsessen.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på offisielt besøk i Etiopia 7.-9. november 2017.

Kronprinsparet fikk omvisning på Alert Hospital i Addis Abeba og møtte pasienter. Det var møter som gjorde inntrykk.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Planen var at pressen skulle være med inn og møte to pasienter, men inntrykkene var tydeligvis veldig sterke.

Først snudde kronprinsessen ryggen til pressen, og så ga hun beskjed til kommunikasjonssjefen om at pressen ikke skulle være med inn til neste pasient.

Støtte fra Norge

Kronprinsparet fikk en omvisning på sykehuset Alert Hospital i Addis Abeba.

Den regnes som en pioner i arbeidet med plastisk kirurgi og rekonstruksjon. Sykehuset hjelper særlig spedalske og folk med store svulster.

Avdelingen 25-åringen blir behandlet på drives med støtte fra Norge. Frem til 2002 ble de fleste av operasjonene der utført av utenlandske leger, mange av dem norske.

Besøker Etiopia

Kronprinsparet besøker landet fra tirsdag til torsdag på oppdrag for Utenriksdepartementet (UD), og et av hovedtemaene under besøket er nettopp helse.

Under sin tale på den etiopisk-norske samarbeidskonferansen onsdag, sa kronprinsessen at helse er et tema som opptar oss alle – uansett hvor vi er eller hvor vi lever livene våre.

– Det å sikre god helse for folk er avgjørende for at samfunnet skal fungere og utvikle seg, sa hun.

Har nøkkelrolle

Kronprinsesse Mette-Marit påpekte at de første nordmennene som bodde i Etiopia var misjonærene, og at Norge siden har videreført deres arbeid for å sikre godt helsetilbud til Afrikas nest mest folkerike land.

Kronprinsesse Mette-marit i Etiopia

Kronprinsesse Mette-Marit sa i sin tale at det er en krevende oppgave å gi en befolkning på nærmere 100 millioner mennesker gode helsetjenester.

Foto: Kristi Marie Skrede / NRK

– De jobbet hardt og med stor hengivelse for å forbedre helsetjenestene i det sørlige Etiopia. Mange av våre felles prosjekter i helsesektoren hadde ikke eksistert i dag uten deres innsats, sa kronprinsesse Mette-Marit.

– Norske institusjoner fulgte opp dette arbeidet og spiller nå en nøkkelrolle gjennom å bidra med teknisk assistanse og opplæring av Etiopias fremtidige leger og sykepleiere.

Besøker flyktningleir

På sykehusområdet ligger også Armauer Hansen Research Institute, et Norad-støttet medisinsk forskningssenter som ble grunnlagt i 1970. Instituttet har fått navn etter den norske legen Gerhard Henrik Armauer Hansen som var den første til å oppdage leprabakterien.

De kongelige reiser til Etiopia sammen med en norsk delegasjon med rundt 50 næringslivsledere. Besøket varer til og med torsdag, da kronprinsparet skal besøke en flyktningleir nord i landet.

SISTE NYTT

Siste nytt