Hopp til innhold

Kronprinsen tror norsk teknologi vil føre verden fremover

AUSTIN, TEXAS (NRK): Kronprins Haakon er med når norske oppstartsbedrifter presenterer hva vi skal leve av etter oljen på South by SouthWest-festivalen i USA.

Kronprinsen på SXSW

SE VIDEO: Kronprinsen tror norske teknologi-bedrifter i fremvekst kan spille en viktig rolle i fremtiden. (Foto: Lars Os/NRK)

South By Southwest (forkortet SXSW) er en stor festival for musikk, film og ny teknologi og arrangeres i Austin i Texas.

Festivalen er kjent for å være et sted hvor nye trender fanges opp. Flere norske oppstartsbedrifter deltar på festivalen for å vise seg frem for bransjen.

– Norge i ledelsen

Kronprins Haakon er med den norske delegasjonen og har stor tro på at norske teknologibedrifter i startgropa kan gi oss noe å leve av etter oljen.

– Vi trenger flere bein å stå på allerede i dag. Vi har den fordelen at vi har veldig mange flinke folk i Norge, som både har energien som skal til og viljen til å satse, sier kronprinsen.

Han er imponert over veksten av norske oppstartsbedrifter og økosystemet rundt de siste årene.

– Det har skjedd i et rivende tempo. Bare i fjor ble det startet 60.000 nye bedrifter i Norge, sier han og tror norske selskaper kan ta en lederrolle, spesielt innen teknologi som tar utgangspunkt i å oppfylle FNs bærekraftsmål fram mot 2030.

– De norske selskapene er opptatt av å løse, ekte viktige problemer. Vi ser nå at det er voldsom interesse for det norske markedet på dette feltet nå. Når de er med på å løse de målene, så er de med på å føre verden fremover, sier kronprinsen.

Kronprins Haakin på SXSW

REPRESENTERER: Kronprinsen sammen med Norges ambassadør til USA Kåre Reidar Aas utenfor den norske leiren.

Foto: Lars Os / NRK

– Det skjer mye

Han trekker fram selskapet No Isolation som har utviklet en robot som lar syke barn følge det som skjer i klasserommet via en app, og Diwala som har utviklet en app som skal gjøre det mulig for flyktninger å få verifisert utdanningen sin i et digitalt identifiseringsbevis.

Teknologien er basert på blokkjedeteknologi, som også ligger i bunn for kryptovaluta som Bitcoin. Appen skal lanseres i løpet av året.

Han trekker også fram oslobaserte Sahara Forest Project, som jobber med å få planter til å gro i tørre områder.

– Det er masse som skjer, og derfor er det veldig gøy å være med den norske delegasjonen her med alle de norske oppstartsselskapene som er med på South By Southwest, sier kronprinsen.

Kronprinsen skal også være med å presentere norsk musikk for et internasjonalt publikum under sitt besøk på SXSW.

– Norsk musikk er allerede en kjempeeksport. Det skjer utrolig mye. Det er mange som leter etter de nye artistene. Her kommer det veldig mye bra og spennende, sier kronprinsen.

SISTE NYTT

Siste nytt

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. I en video på Truth Social lagt ut torsdag kveld sier Trump at han er uskyldig mann.

Donald Trump blir tiltalt i dokumentsaken

Donald Trump vil, som den første amerikanske presidenten noensinne, bli tiltalt i en føderal straffesak. – Jeg er en uskyldig mann, hevder Trump selv.