Hopp til innhold

Kronprinsen i Etiopia: – Jeg er glad for å følge min farfars fotspor

ADDIS ABEBA/OSLO (NRK): Kronprinsparet startet sitt besøk i Etiopia tirsdag – 51 år etter at kong Olav besøkte landet og la grunnlaget for tiår med gode relasjoner.

Kronprinsparet på tredagers besøk i Etiopia

Kronprinsparet startet i dag sitt besøk i Etiopia, 51 år etter at kong Olav besøkte landet.

Kronprinsparet er på et tre dagers besøk i det afrikanske landet som offisielt startet tirsdag. De ble tatt imot av president Malatu Teshome og hans kone Meaza Abraham utenfor presidentpalasset.

Dette er samme sted der keiser Haile Selassie tok imot kong Olav da han kom på statsbesøk for 51 år siden – i 1966.

Etiopias keiser Haile Selassie og kong Haakon ble svært gode venner da begge var i eksil i London under den andre verdenskrig. I 1954 besøkte Selassie Norge og kong Olav gjengjeldte altså besøket i 1966.

– Det er fantastisk å være her. Min avdøde farfar, kong Olav, besøkte Etiopia for 51 år siden. Jeg er veldig glad for å kunne følge noen av hans fotspor, og lære mer om hvordan vårt bilaterale forhold har utviklet seg over de siste tiårene, sa kronprins Haakon til pressen etter at han hadde blitt tatt imot av president Teshome.

Artikkelen fortsetter under bildet

Kronprinsparet i Etiopia

Kronprinsesse Mette-Marit hilser på Etiopias president Mulatu Teshome i presidentpalasset i Addis Abeba.

Foto: Kristi Marie Skrede / NRK

Skal besøke flyktninger

Etter nasjonalsangene og inspeksjon av garden tok vertskapet gjestene med inn i palasset til samtaler og bilaterale møter. Den norske regjeringen var representert av statssekretær i UD, Tone Skogen og statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Dilek Ayhan.

Kronprinsparet deltar på oppdrag fra Utenriksdepartementet (UD). Departementet opplyser at temaer for besøket er helse og utdanning, migrasjons- og flyktningsituasjonen og å fremme norsk næringsliv.

De to første dagene av besøket finner sted i hovedstaden Addis Abeba. Torsdag avsluttes besøket med besøk til flyktninger i Shire i nord. Der skal de blant annet møte ungdommer og barn og se hvilke tilbud de får og hvordan folk bor i leiren.

Mer humanitær støtte til Etiopia

Tidligere tirsdag annonserte UD også at Norge skal øke den humanitære støtten til Etiopia.

– Den humanitære situasjonen i deler av Etiopia er alvorlig på grunn av langvarig tørke. Norge bidrar nå med ytterligere 10 millioner kroner til bistand til mennesker i nød, og vi vil løpende vurdere økt støtte, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

De nye humanitære midlene fra Norge skal gå til lokalbefolkning i områder hardest rammet av tørken. Norges humanitære bistand blir kanalisert gjennom FN, Røde Kors-bevegelsen og norske humanitære organisasjoner.

Til sammen har Norge bidratt med 79 millioner kroner til humanitære tiltak i Etiopia i 2017, opplyser departementet.

SISTE NYTT

Siste nytt