NRK Meny
Normal

Kongelig hilsningstale fra Norge

Kronprins Haakon talte til en jublende forsamling i Sør-Sudan i dag, og overrakte den offisielle norske gaven til den nye nasjonen.

Kronprins Haakon i Juba, Sør-Sudan

Kronprins Haakon hilste den nye nasjonen på vegne av Norge i Juba i dag.

Foto: PHIL MOORE / Afp

En norsk delegasjon har tatt del i dagens jubel og fest i den nye hovedstaden Juba da Sør-Sudan ble erklært en uavhengig og suveren stat.

Riksarkiv fra Norge

Den nasjonale gaven fra Norge er et riksarkiv, som skal bidra til oppbyggingen av den nye staten. Også utviklings- og miljøvernminister Erik Solheim hadde en stor dag. Norge har engasjert seg sterkt i fredsprosessen som har pågått i over seks år, og Solheim kjenner mange av sørsudanerne som nå skal styre det nye landet.

Det samme gjør tidligere utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson, som i dag formelt begynte i den viktige stillingen som FNs spesialutsending til Sør-Sudan. Hun får blant mye annet ansvaret for FN-styrkene i landet.

- Stemningen har vært ekstatisk, forteller NRKs Afrika-korrespondent Lars Sigurd Sunnanå.

Video Kronprins Haakon Magnus i Sør-Sudan

Feiriet Sør-Sudan i Juba - og i Norge

SE VIDEO: Dagsrevyens reportasje fra feiringen

Siden 2005 har landet fått mellom 600 og 700 millioner kroner i året i bistand fra Norge. Norge, og Norsk Folkehjelp som har en rekke prosjekteri Sør-Sudan, ble spesielt nevnt i presidentens tale i dag.

BAKGRUNN: Stor tro på nytt Sør-Sudan

Samtidig har dagen også vært brukt til å minnes de flere millioner menneskene som har mistet livet i den nesten 50 år lange borgerkrigen - og tørkeperiodene som sammen med krigen betød katastrofe for store deler av sørsudanerne.

Den tidligere geriljalederen Salva Kiir ble tatt i ed som president under seremonien i dag.

- Tunge oppgaver venter

- Nå begynner Kiir og regjeringen hans på de tunge oppgavene som venter - den vanskelige jobben med å få dratt et av verdens minst utviklede land opp til en bedre standard, sier Sunnanå.

- Barnedødeligheten i Sør-Sudan er skyhøy. Kommunikasjonen er elendig, det er for eksempel bare 60 km asfaltvei i et land på størrelsen med Frankrike.

Samtidig er det fortsatt kamper mellom militsgrupper og regjeringssoldater lanags den nye, ikke helt fastsatte grensen.

EU, Norge og USA er blant dem som alt har anerkjent den nye nasjonalstaten. Norge har hatt generalkonsulat i hovedstaden Juba en god stund. Denne blir nå omgjort til norsk ambassade.

Video Hilde Frafjord Johnson i Sør-Sudan

Hilde Frafjord Johnson er FNs spesialutsending til Sør-Sudan.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt