Kritiserte Pakistan og krevde hjelp fra India

President Donald Trump brukte sterke ord om Pakistan da han i natt talte om USAs militære innsats i Afghanistan i tiden fremover.

En innbygger i Pakistans hovedstad Islamabad ser president Trumps tale på en bærbar enhet.

En innbygger i Pakistans hovedstad Islamabad ser president Trumps tale på en bærbar enhet.

Foto: AAMIR QURESHI / AFP

– Pakistan har gitt tilflukt til organisasjoner som hver dag prøver å drepe våre folk. Vi har betalt Pakistan milliarder og milliarder av dollar samtidig som de huser de samme terroristene som vi kjemper mot, sa Trump.

Uttalelsen var en del av president Trumps tale til nasjonen mandag kveld der han kunngjorde at USA vil sende flere soldater til Afghanistan.

I talen sa Trump at Pakistan må endre politikken og at det må skje umiddelbart.

– Vi kan ikke lenger være stille når det gjelder Pakistans tilfluktssteder (for terrorister, red.anm.). Pakistan har mye å tjene på å gå sammen med oss i vår innsats i Afghanistan. Det har mye å tape på å fortsette å huse terrorister, sa president Trump.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters sa ledende rådgivere av Trump at USA kan komme til å redusere støtten til Pakistan om ikke landet samarbeider med USA i å forhindre afghanske militante i å bruke skjulesteder på pakistansk jord.

Rex Tillerson, Steven Mnuchin, Jeff Sessions

Utenriksminister Rex Tillerson, finansminister Steven Mnuchin og justisminister Jeff Sessions var blant tilhørerne til Trumps tale.

Foto: Carolyn Kaster / AP

Ikke konkrete krav

Selv om Trump kom med sterk kritikk av Pakistan kom han ikke med konkrete krav til eller trusler mot Pakistan.

Begge Trumps forgjengere i presidentembetet, George W. Bush og Barack Obama, kritiserte også Pakistans praksis med å gi ly til afghanske militante.

Obama sendte elitestyrker til Pakistan i 2011 for å ta livet av Osama bin Laden og ga ordre om hundrevis av droneangrep mot mål i Pakistan.

Både førstedame Melania Trump og datteren Ivanka Trump

Både førstedame Melania Trump og datteren Ivanka Trump var til stede under Trumps tale på Fort Myer utenfor Washington.

Foto: Carolyn Kaster / AP

En talsmann for det pakistanske militæret sier at landet har gått til angrep mot militante islamister, inkludert det såkalte Haqqani-nettverket, en gruppe som er alliert med Taliban i Afghanistan.

– Det er ingen skjulesteder for terrorister i Pakistan. Vi har gått til angrep på alle terrorister, inkludert Haqqani-nettverket, sa generalmajor i den pakistanske hæren, Asif Ghafoor, til media i Islamabad.

Krevde hjelp fra India

Mer overraskende enn utfallene mot Pakistan var Trumps klare utfordring til India og hvordan han knyttet Afghanistan opp mot USA og Indias handelssamkvem.

– Vi setter pris på Indias betydningsfulle bidrag til stabilitet i Afghanistan, mens India tjener milliarder av dollar på handel med USA. Vi vil at de skal gi oss mer hjelp når det gjelder Afghanistan, særlig når det gjelder økonomisk hjelp og utvikling, sa presidenten.

Han ga ikke noen detaljer om hva han forventer av India, men ifølge nyhetsbyrået AP var meningen klar, særlig sett i lys av Trumps mange utfall mot land som har overskudd i handelen med USA.

India hadde i fjor et handelsoverskudd overfor USA på 30 milliarder dollar, eller snaut 240 milliarder norske kroner.

Så langt har det ikke kommet noen reaksjoner fra indisk hold på president Trumps tale.

SISTE NYTT

Siste nytt