Hopp til innhold

Kritiserer Telenor for barnearbeid i Myanmar

YANGON (NRK): I Myanmar tillater Telenor at barn får arbeide fra de er 13 år så lenge det ikke går utover helse og skolegang. – Vi forventer vel egentlig mer av et stort, norsk, statlig selskap, sier Redd Barna.

I myanmar er arbeid kvardagen for kvar tredje jente og gut mellom 6 og 17 år, i følgje redd barna. Barn har lov å arbeide frå dei er 13 år. Difor har Telenor valt å justere sin definisjon av kva barnearbeid er.

Min Khant er 15 år og jobber fast på en kafé i Yangon. I Myanmar er arbeidslivet hverdagen for ett av tre barn mellom 6 og 17 år, ifølge tall fra Redd Barna.

På en typisk fortauskafé i Yangon sjekker kundene siste nytt og tar en kopp te. Rundt dem springer svært unge kaféarbeidere og varter opp.

– Jeg er 15 år. Mine oppgaver er å vaske kopper og tallerkener, forteller Min Khant til NRK.

Han er ansatt ved kafeen fordi han må forsørge familien sin, sier han.

– Ikke hardt arbeid

I Myanmar er arbeidslivet hverdagen for ett av tre barn mellom 6 og 17 år, ifølge tall fra Redd Barna. Barnearbeid er tillatt fra 13 år. Da er barna for lengst ferdige med den fire år lange obligatoriske skolegangen.

Sigve Brekke

Telenors asiasjef Sigve Brekke

Foto: Mahesh Kumar A / Ap

Dette har blitt en stor utfordring for norske bedrifter som nå etablerer seg i landet. Telenor har avdekket flere tilfeller av barnearbeid hos sine underleverandører.

– Det er riktig at lovgivningen er slik i Myanmar at barnearbeid er definert som 13 år. Det vi prøver å si er at barnearbeid for oss er at ingen skal kunne være på noen arbeidsplass der de gjør farlig arbeid hvis de er under 18 år, sier Telenors Asia-sjef Sigve Brekke.

Kommunikasjonssjef Glenn Mandelid utdyper, og sier de praktiserer samme ILO-standard over hele verden. Den innebærer at du må være over 18 for å gjøre risikoarbeid, 15 år er grensen for vanlig arbeid, mens de som er 13 år kan gjøre lett arbeid så lenge det ikke går ut over helse eller utdanning.

– Vi erkjenner at barnearbeid er en stor utfordring i Myanmar, men vi har et godt oppfølgingsprogram for å avdekke uholdbare forhold, sier Mandelid.

– Forventer mer av Telenor

Line Hegna

Kommunikasjonssjef Line Hegna i Redd Barna.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Men her hjemme er Redd Barna kritiske til Telenor. Kommunikasjonssjef Line Hegna sier Telenor legger seg på en minstestandard.

– Vi forventer vel egentlig mer av et stort norsk statlig selskap. Så vidt jeg vet er Telenor tilsluttet FNs «Children's Rights and Business Principles» - der forplikter bedriften seg til å bidra til å utrydde barnearbeid og ikke ansette barn i noen type arbeid, sier hun til NRK.

Hun tror også Telenor vil få problemer med å overvåke om reglene om hardt arbeid blir fulgt.

Hegna sier det store omfanget av barnearbeid i Myanmar er med på å ødelegge barns muligheter for utdanning på sikt. 2,73 millioner barn mellom 5 og 15 år går ikke på skole

– Vi utfordrer derfor Telenor til å legge fram planene sine for at deres virksomhet ikke bidrar til denne negative trenden. Dette er de også forpliktet til i «child rights business principles», som Telenor tidligere selv har sagt at de støtter, sier Hegna.

– Må følge ILO-konvensjonen

Etter en omvisning i Telenor sitt fremste salgsdistrikt i Yangon i går sa næringsminister Monica Mæland at hun har snakket med selskapet om problemstillingen.

Mæland Myanmar

Næringsminister Monica Mæland besøkte søndag et marked i sentrum av Yangon, med små utsalgssteder for Telenor-mobiler og simkort. Mæland er i Myanmar i anledning statsbesøket som offisielt starter mandag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Telenor sier de forholder seg til ILOs (Den internasjonale arbeidsorganisasjonen red.anm.) konvensjoner knyttet til dette, sa Mæland til NRK.

På fritiden har 15 år gamle Min Khant tilbud om deltidsskole i regi av Telenor. Det er også en måte for selskapet å takle problemstillingene de møter i et land med helt andre regler enn vi er vant til.

SISTE NYTT

Siste nytt