Hopp til innhold

Kritiserer regjeringen for for lite demokrati-fokus

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi fortsetter sin kritikk av norsk politikk i Myanmar og mener den ikke først og fremst fremmer demokrati.

Aung San Suu Kyi i intervju med NRK 25.august 2015

Aung San Suu Kyi har denne helgen gått hardt ut mot Norges regjering i et intervju med NRK. Nobel Fredsprisvinneren opplever at demokrati ikke lenger står øverste på dagsorden.

Foto: Ko Thar Byaw / NRK/frilans

Navnet Telenor er blitt et merkenavn i et land hvor mobiltelefoner absolutt ikke var vanlig og spesielt sjeldent utenfor de største byene for bare to år siden.

Norge er en viktig politisk og økonomisk aktør i Myanmar, men i et eksklusivt intervju med NRK sier Aung San Suu Kyi at Norge har valgt en politikk som ikke først og fremst fremmer demokrati. Hun mener Norges politikk i Myanmar ikke samsvarer med de demokratiske verdiene det norske folk står for.

– Legger Norge for stor vekt på investeringer?

– Jeg vil ikke si Norge. Jeg tror enkelte i næringslivet og enkelte i regjeringen. Jeg er fast i min tro på at det norske folk ønsker demokrati i Burma, sier Aung San Suu Kyi.

Telenor i Myanmar

Simkortboden til Telenor er det først folk møter ved ankomst til innenriksterminalen på flyplassen i den gamle hovedstaden Yangon.

Foto: Philip Lote / NRK

Telenor har investert 5.6 milliarder kroner etter at de i 2014 vant anbudsrunden om lisens i Myanmar og har ti millioner kunder. Statssekretær i Utenriksdepartementet Bård Glad Pedersen (H) avviser kritikken fra Nobelsfredprisvinneren.

Det er jeg helt uenig i. Det er klart at om Myanmar skal få den utviklingen vi alle håper på og som befolkningen i Myanmar trenger, så er utenlandske investeringer nødvendig. Det bidrar til økonomisk utvikling, men det kan også bidra til forsoning til fred og stabilitet, sier Pedersen.

Ikke politiske pressmidler igjen

Den Norske Burmakomiteen sier Norge har brukt opp virkemidlene til å presse frem et reelt demokrati.

Norske myndigheter var først ute med å gi slipp på samtlige politiske verktøy overfor militærregimet, og har vært overoptimistiske i troen på militærets reformvilje. Regimets mål var å få vestlige investeringer for å balansere Kina, uten å gi fra seg politisk makt. Norge gikk inn med en betydelig politisk kapital, og kunne fått langt bedre avkastning i form av reell demokratisering, sier Audun Aagre, generalsekretær i Burmakomiteen.

Bygger nett til folket

Telenor bekrefter at de har en fortløpende dialog med både norske og myanmarske myndigheter, men avviser at de setter premissene for Norges politikk i Myanmar.

Nei på ingen måte. Jeg opplever i møte med vanlig folk i Myanmar at de setter pris på Telenor og det vi faktisk bidrar med og vår rolle i landet som er å bygge ut et mobilnettverk, sier Petter Furberg, Telenors sjef i Myanmar til NRK.

Telenor, Myanmar

Petter Furberg er sjef for Telenors operasjoner i Myanmar. Telenor har tatt på seg å bygge ut mobilnett i 90 prosent av Myanmars geografiske areal.

Foto: Telenor / Telenor

Aung San Suu Kyi sier hun ikke er motstander av investeringer i Myanmar, men at den norske regjeringen har for stor tro på at gamle militærdiktatorer er i stand til å gi Myanmars innbyggere ekte demokrati.

Telenor sier de konsentrerer seg om oppgaven med å gi folk i Myanmar mobildekning.

Før vi kom inn for to år siden kostet et simkort 1000 kroner. Nå koster det 10 kroner, sier Furberg.

SISTE NYTT

Siste nytt