– Holder personer svært lenge uten konkrete beviser

Franske myndigheter har fått mye kritikk for landets antiterrorlover, blant annet at de holder personer lenge uten gode bevis.

Hovedpolitistasjonen i Brive-la-Gallairde

Hovedpolitistasjonen i Brive-la-Gallairde der Vikernes og hans kone blir avhørt.

Foto: NICOLAS TUCAT / Afp

– Hvis Frankrike er seriøse i sine ambisjoner om å beskytte rettssikkerheten til sine borgere må de virkelig gjøre en total overhaling av sine varetekts- og avhørsprosedyrer, sier seniorrådgiver og ekspert på terrorlovgivning Judith Sunderland i Human Rights Watch til NRK.

Til NRK forteller Human Rights Watch-eksperten at det har blitt ganske vanlig at fransk politi pågriper terrormistenkte uten spesielt gode bevis.

Varg Vikernes ble arrestert etter at den franske etterretningstjenesten "Direction centrale du renseignement intérieur" (DCRI) åpnet etterforskning mot ham.

Påtalemyndigheten har vist til at de har fulgt med på hans ytringer på internett og innenriksministeren har sagt han kan være "en fare for samfunnet".

Sunderland i Human Rights Watch sier flere mistenkte i terrorsaker de senere årene har blitt sittende månedsvis i varetekt for så å bli løslatt uten at politiet har klart å føre noen sak mot dem i retten.

– Franske myndigheter har mange ganger holdt personer i varetekt svært lenge uten konkrete beviser om terror og terrorplaner, sier hun til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Franske aviser

Arrestasjonen av Varg Vikernes er blitt slått opp stort i lokale medier.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Måtte reformere terrorlovene

Demonstranter i Frankrike

To demonstranter utenfor politistasjonen i Brive, der Varg Vikernes og hans kone sitter. Demonstrantene sympatiserer med Vikernes og mener hele situasjonen er en dekkoperasjon for noe større som skjer i Paris.

Foto: Christian André Strand / NTB scanpix

Så sent som i 2010 måtte den franske grunnlovsdomstolen behandle en sak om rettssikkerheten til mistenkte som pågripes av politiet i Frankrike, skrev Washington Post. Domstolen slo fast at alle har rett på en forsvarer, og den franske regjeringen måtte reformere sine antiterrorlover.

Lovene har likevel unntak som gjør at personer mistenkt for terror kan holde i inntil 72 timer før de kan ha kontakt med en advokat.

– I teorien skulle alle uansett hvilke lovbrudd de er mistenkt for få tilgang til en advokat helt fra pågripelsen, men franske politikere la inn ulike unntak som gjør at loven ikke gjelder i alle tilfeller, sier seniorrådgiver og ekspert på terrorlovgivning Judith Sunderland i Human Rights Watch til NRK.

Bakgrunnen for lovreformen i Frankrike var sterk kritikk både fra den franske advokatforeningen, FNs menneskerettighetskomité og ulike menneskerettighetsorganisasjoner som Human Rights Watch.

Den nye lovens unntak gir politiet rett til å holde og avhøre en mistenkt i 24 timer uten advokatbistand.

Dette kan så forlenges i to omganger til tre døgn med tillatelse fra en dommer. I spesielle tilfeller kan de forlenge med ytterligere 24 timer.

De ulike grunnene for å bruke unntaket er:

  • For sikring av bevis og hindring av forspillelse av bevis.
  • Hvis det er nødvendig for å hindre et angrep på konkrete personer eller instanser.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Presse i Frankrike

Både franske og norske medier hadde onsdag samlet seg utenfor politistasjonen i Brive-la-Gaillarde.

Foto: Christian André Strand / NTB scanpix

– Fikk advokat med en gang

– Vikernes har hatt advokat helt fra første stund. Allerede i går fikk han oppnevnt en fransk forsvarer som jeg dessverre ikke vet navnet på, sier dommer og talskvinne for påtalemyndighetene i Paris Agnès Thibault-Lecuivre til NRK.no.

Thibault-Lecuivre opplyser til NRK at personer som er under terrormistanke kan nektes forsvarer i inntil fire døgn. Hun har ikke et klart svar på hvorfor denne muligheten ikke er blitt benyttet av påtalemyndighetene når det gjelder Vikernes..

- Det er en juridisk mulighet vi har, men fransk politi bruker den aldri, sier hun ti NRK.

Thibault-Lecuivre vet ikke om det har vært med tolk under avhørene, men sier at språkbarrierne ikke har noe å si for at nordmannen fikk forsvarer så rakst.

Selv om Vikernes får bistand fra en fransk forsvarsadvokat er det ikke nødvendigvis slik at advokaten får hjulpet ham så mye.

Franske regler sier at politiet kan begrense kontakten mellom forsvareren og den mistenkte. Møter i enerom der den mistenkte kan snakke fritt med sin forsvarer skal etter loven ikke vare mer enn 30 minutter.

Human Rights Watch mener dette hindrer advokater fra å gi reell bistand og gode råd til en mistenkt i politiets varetekt.

SISTE NYTT

Siste nytt

Seks meter høy lavastrøm truer bebyggelse på Kanariøyene

Rundt 100 boliger er ødelagt etter vulkanutbruddet på La Palma og tusenvis er evakuert.